€4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar mechanismen van ziekte en levensduur

Array

Een onderzoeksnetwerk, waarin ook Ellen Nollen van het UMCG deelneemt, heeft een EU-subsidie gekregen van €4 miljoen. Het netwerk, HealthAge genaamd, gaat hiermee onderzoek doen naar de mechanismen die ziekte en levensduur bepalen of beïnvloeden. Met de subsidie kan het netwerk 15 jonge onderzoekers aantrekken. Het netwerk is een internationaal samenwerkingsverband van 11 universiteiten, 4 andere laboratoria en 6 partnerorganisaties uit 10 Europese landen.

Het onderzoek dat vanuit het netwerk wordt opgezet, richt zich vooral op nieuwe benaderingen tegen leeftijdsgerelateerde ziekten en valt uiteen in verschillende deelonderzoeken. Moleculair bioloog Ellen Nollen leidt een van deze deelonderzoeken. Haar werk richt zich op het begrijpen van de moleculaire basis van leeftijdsgebonden neurodegeneratieve ziekten als alzheimer, huntington of parkinson. In dit onderzoek wil zij de precieze rol identificeren van erfelijke factoren die gewone eiwitten schadelijk maken in dergelijke ziekteprocessen. Ook wil zij nagaan hoe deze kennis is te vertalen naar nieuwe therapeutische strategieën.

Onderzoek

Het subsidiebedrag is door de EU verstrekt in het kader van het Marie Sklodowska-Curie programma. Dit programma wil jonge, beginnende onderzoekers de kans geven om hun onderzoeksvaardigheden te verbeteren, samen te werken met gevestigde onderzoeksteams en hun eigen carrièrekansen te verruimen. Onderdeel van de opleiding van de jonge onderzoekers zijn o.a. multidisciplinaire workshops en jaarlijkse netwerkbijeenkomsten. De werving voor deze 15 onderzoekers begint in december. Voorwaarde voor de subsidie is dat bij de projecten meerdere organisaties uit verschillende Europese landen betrokken zijn en dat er een nauwe samenwerking is tussen onderzoeksinstituten en het bedrijfsleven.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen