‘Eén op de tien baby’s wordt te vroeg geboren’

Array

1500 cadeaus voor couveusekinderen tijdens intocht van Sinterklaas
Op 17 november komt Sinterklaas aan in ons land. De intocht is dit jaar extra bijzonder
voor de 1500 baby’s die rond dat moment op de couveuseafdeling liggen. De start van het
Sinterklaasfeest valt dit jaar namelijk samen met Wereld Prematuren Dag, waarop stil
wordt gestaan bij vroeggeboren kinderen. Maar liefst één op de tien baby’s wordt in
Nederland te vroeg geboren. Deze baby’s liggen soms maanden in het ziekenhuis en
krijgen intensieve zorg. Om deze kinderen en hun ouders een hart onder de riem te steken
delen vrijwilligers van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen 1500 goodiebags
uit in de ziekenhuizen.

1:10 baby’s

Eén op de tien baby’s wordt te vroeg (prematuur) geboren. Dat zijn jaarlijks meer dan 15.000 te vroeg geboren baby’s in Nederland. Deze baby’s liggen weken, soms maanden in het ziekenhuis en lopen een verhoogd risico op hersenbloedingen, hart- en longproblemen en infecties. Ieder jaar overlijden ongeveer 1.000 baby’s aan de gevolgen van hun vroeggeboorte.

Foto’s van couveusekinderen

Tijdens Wereld Prematuren Dag wordt internationaal stilgestaan bij de grote impact die
vroeggeboorte heeft. Veel bekende gebouwen, zoals The Empire State Building in New
York, kleuren op deze dag paars. Ook in Nederland kleuren vele gebouwen paars, zoals de
Erasmusbrug in Rotterdam en de Sassenpoort in Zwolle. In veel ziekenhuizen vinden op deze dag activiteiten plaats. Vrijwilligers van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen overhandigen in maar liefst 80 ziekenhuizen goodiebags met presentjes voor de kinderen. Ook is er op veel afdelingen een fotograaf van Stichting Earlybirds Fotografie aanwezig die mooie foto’s van de kindjes maakt.

Wereld Prematuren Dag

Ilona Jochems, bestuurslid van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen: ‘Als een
kindje te vroeg wordt geboren, heeft dat een grote impact op het kindje en de ouders. De
geboorte en het traject wat daarna volgt is zwaar en emotioneel voor alle betrokken. Het is daarom fijn dat we op Wereld Prematuren Dag een moment hebben om de ouders een hart onder de riem te steken. Dit is ook hét moment om de zorgverleners in het zonnetje te zetten. Dit zijn ten slotte onze superhelden.’

Bron: Vereniging van Ouders van Couveusekinderen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen