Verloskundige zorg opnieuw een ramp

Array

Verloskundigen moeten steeds vaker leuren bij verschillende ziekenhuizen om een plek te vinden waar vrouwen kunnen bevallen. Volgens koepelorganisatie KNOV gaat het inmiddels in een aantal regio’s om een structureel probleem. En daarmee is er sinds politieke druk en vele onderzoeken en wetswijzigingen later nog steeds niet veel beter dan in  2009 toen MedicalFacts op 21 september, 2009 schreven dat de verloskundige spoedzorg in Nederland een ramp was. En als we noodkreet van de KNOV van nu lezen zijn we nog weinig opgeschoten. In 2009 deed een gewoon Nederlandse ziekenhuis jaarlijks zo’n 2000 verlossingen. De helft daarvan waren geplande sectio’s en deze vallen overwegend buiten de spoedzorg. De andere 1000 vallen daar wel onder. Ongeveer 500 tot 600 kwamen binnen buiten kantoortijd:’s avonds, ’s nachts of in het weekeinde. Dat wil zeggen dat elk ziekenhuis één tot twee spoedbevallingen heeft per nacht of avond.

Onveilige situaties

Volgens koepelorganisatie KNOV is er inmiddels in een aantal regio’s om weer een structureel probleem die potentieel kan leiden tot onveilige situaties voor moeder en kind. Het is dusdanig dat de KNOV het niet verantwoord vind om zo door te blijven gaan.

In de regio Utrecht gaat om zo’n honderd bevallingen per maand die geweigerd moeten worden”, zoals een woordvoerder van het UMC Utrecht aan de NOS meldt . Alle betrokken partijen houden sinds enige tijd samen de cijfers bij. Het OLVG in Amsterdam moet jaarlijks ook honderden bevallingen weigeren in de beide vestigingen. “Zij doen er 7000 per jaar wegens personeelstekort”, zegt een woordvoerder

Noodgedwongen bevalling weigeren

Anno 2018 moet ziekenhuizen steeds vaker noodgedwongen bevallingen weigeren, omdat ze onvoldoende personeel hebben om de roosters rond te krijgen. Het gaat dan niet om spoedsituaties, daarvoor gelden andere protocollen, maar om bevallingen die onder begeleiding van de eerstelijns verloskundige in het ziekenhuis plaatsvinden. Het ziekenhuis moet dan medisch personeel als achterwacht kunnen garanderen. En dat is steeds moeilijker. Deze problemen zijn het grootst in de regio’s Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland.

Ongeveer 500 tot 600 komen binnen buiten kantoortijd:’s avonds, ’s nachts of in het weekeinde. Dat wil zeggen dat elk ziekenhuis één tot twee spoedbevallingen heeft per nacht of avond.

Welk effect dit heeft op de perinatale sterfte heeft wordt niet gemeld. En of data beschikbaar is uit de zogenaamde perinatale audit in deze regio’s is ook niet bekend. Met dit perinatale audit beoordelen gynaecologen, kinderartsen en verloskundigen de verleende zorg op een kritische en gestructureerde manier en gaan na welke verbeteringen kunnen worden uitgevoerd. Deze aanpak kan er nu weer toe leiden dat de babysterfte werd teruggedrongen. Maar nog immer ken Nederland een hogere babysterfte dan andere Europese landen.

Verloskundigen worstelen met het tijdsprobleem dat ontstaat door het vele bellen, en de tocht naar een ziekenhuis dat plek heeft. Het zorgde deze zomer echt voor penibele situaties, kinderen die bijna op de snelweg geboren worde. Door een personeelstekort kan niet gegarandeerd worden dat er in geval van nood een heel medisch team gereed is. Hiervoor is een team van drie specialisten nodig (één gynaecoloog, één anaesthesist en een kinderarts), die 24/7 in het ziekenhuis aanwezig zijn en beschikbaar voor noodsituaties.

Het personeelstekort moet in rap tempo opgelost worden, daarvoor is samenwerking van, ziekenhuizen, verloskundigen, kraaminstellingen, verzekeraars, en ook de politiek, nodig. Daarnaast zal er extra budget nodig zijn om vacatures te vullen of regio’s te herorganiseren.

Centralisatie regio Hoorn Purmerend

Het Westfriesgasthuis en Waterlandziekenhuis, met vestigingen in Hoorn en Purmerend, heeft begin november de afdeling acute verloskunde verhuisd van Purmerend naar Hoorn. Door de geboortezorg (en dus ook het beschikbare personeel) op één locatie te concentreren, wil het ziekenhuis de kwaliteit verder verbeteren en beschikbaarheid waarborgen.

Verloskundige zorg op minder locaties beschikbaar

De acute verloskunde van de failliete IJsselmeerzieken in de Flevopolder is ruim drie weken geleden gesloten. Minister Bruins heeft gezegd zich in te zullen spannen voor het behoud van een vorm van acute zorg in die regio, maar de plannen zijn vooralsnog niet bekend. De verloskunde van het failliete MC Slotervaart was al drie jaar geleden overgenomen door het VUmc. In het St Antonius ziekenhuis in Nieuwegein kunnen vrouwen al sinds eind april niet meer terecht om te bevallen. En door gebrek aan kinderartsen kunnen vrouwen ook in de ziekenhuizen in Stadskanaal en Hoogeveen al enige tijd niet meer bevallen.

Klink legde destijds de verantwoordelijkheid neer bij de beroepsgroep omdat die de voorwaarden voor verantwoorde zorg vaststelt en vastlegt in behandelrichtlijnen. Maar dit probleem is daar niet mee op te lossen. Helaas is het beeld wat Bruijnse schetste in 2009 nog steeds aan de orde maar nu ook voor de verloskunde in het algemeen. Zoals Bruijnse toe al zei: “Als er dagelijks in zwembaden twee zuigelingen onnodig zouden verdrinken, zouden De Telegraaf en het parlement onmiddellijk maatregelen eisen. En dit blijft maar doorgaan.

We zijn benieuwd hoe en wanneer de minister en IGJ opnieuw serieus aan de slag gaan met deze problematiek

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen