Lean in de zorg: Kennisdelen voor betere patiëntenzorg

Kennisdelen voor betere patiëntenzorg
Het Martini Ziekenhuis is vandaag gastheer van het jaarcongres voor zorgprofessionals binnen het netwerk Lean in de Zorg (lidz). Rond de 400 professionals uit alle takken van de gezondheidszorg in Nederland, laten zich vandaag inspireren door succesvolle verbeterprojecten in het Martini Ziekenhuis en delen hun ervaringen met elkaar.

Ton Tiebosch, lid Raad van Bestuur van het Martini Ziekenhuis: ‘Wij willen blijvend een vernieuwend ziekenhuis zijn. Daarom stimuleren we continu verbeteren. Elke dag kijken of het een beetje beter kan. We verwachten dat iedereen in het Martini zich daar dan ook dagelijks voor in zet. En dat kan soms best lastig zijn. Het is een hele uitdaging om in tijden van meer vraag naar zorg en krapte op de arbeidsmarkt het voor de patiënt slim te organiseren. De oplossing ligt in krachtige verbindingen. Zowel binnen als buiten het ziekenhuis, vanuit alle takken van de gezondheidszorg. Daarom zijn we trots om vandaag als gastheer zoveel professionals te mogen ontvangen die allemaal hetzelfde doel hebben: de zorg elke dag weer een beetje beter maken. Het thema van de dag is daarom niet voor niets ‘De kracht van de verbinding: Samen voor de beste zorg’.

De zorg draait door


Tijdens het ochtendprogramma beleven de deelnemers een programma onder de titel ‘De zorg draait door’. Aan tafel bij Sabine Uitslag gaan een patiënt, verpleegkundige, dokter en bestuurder met elkaar in gesprek over wat van waarde is voor de patiënt en hoe je de zorg daar slim op kan organiseren. Daarnaast vertellen gasten aan tafel over vooruitstrevende samenwerkingen en projecten. Het ochtendprogramma wordt afgesloten door een minicollege van TedX spreker Paul Rulkens over organisaties die over een langere periode betere resultaten behalen dan vergelijkbare organisaties.

In de middag verzorgen verschillende zorgorganisaties workshops waarin zij hun Lean projecten presenteren. Onderwerpen die het Martini Ziekenhuis presenteert zijn onder andere verbeterde instroom van patiënten op een drukke Spoedeisende Hulp, verplaatsing van zorg bij boezemfibrilleren of hoe te komen tot een verbetercultuur in een grote organisatie. Ook kunnen deelnemers zich inschrijven voor zogenaamde gembawalks: werkvloerbezoeken om zo direct de effecten en implementatie van Lean projecten te kunnen zien.

Het Martini Ziekenhuis organiseert negen van dergelijke bezoeken. Onderwerpen zijn onder andere een doelmatige en betrouwbare zorg op het Martini Borstcentrum,  sneller en beter met ontslag op het Brandwondencentrum, continu verbeteren van de patiëntenlogistiek tussen verpleegafdeling, OK en verkoever,  een gestandaardiseerde werkplek voor betere en veilige zorg, patiëntparticipatie tijdens visite lopen of medicatieverificatie bij ontslag.

Lean in de zorg


Het kennisnetwerk Lean in de zorg (Lidz) is een onafhankelijke stichting voor en door zorginstellingen die de Lean principes toepassen in hun organisatie. Lean is een methode waarbij aandacht is voor het doelgericht werken en verbeteren, het reduceren van verstoringen en het stimuleren van professioneel gedrag.Door kennisuitwisseling, opleidingen en wetenschappelijk onderzoek ondersteunt de stichting alle aangesloten Nederlandse zorgorganisaties die de Lean methodes inzetten voor het verbeteren van de zorg. Elk jaar organiseren zij een landelijk congres waar professionals elkaar inspireren.

Bron: Martini Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen