bruin vervuilers Oss Driek van Erpstraat houtstokers luchtvervuilers overlast

Longfonds: Een eerste stap is een stookverbod bij mist en windstil weer

Array

Standpunt Longfonds inzake houtstook

Strengere maatregelen voorkomt gezondheidsschade door houtstook. Nederland telt een miljoen mensen met een longziekte. Houtrook verergert vaak hun gezondheidsklachten. De rook van houtkachels, open haarden, barbecues en vuurkorven is echter voor niemand gezond. Lokaal kunnen de risico’s hoog oplopen. Het Longfonds adviseert mensen om geen hout te stoken en pleit voor strengere maatregelen om gezondheidsschade te voorkomen.

Houtstook één van de veroorzakers luchtvervuiling

Luchtvervuiling kan mensen ziek maken. Eén van de veroorzakers van luchtvervuiling zijn de stoffen die vrijkomen bij het stoken van hout. In de directe omgeving draagt houtrook bij aan gezondheidsklachten door fijnstof. Ook kankerverwekkende (PAK’s)-en giftige stoffen als VOS en koolmonoxide komen vrij bij de verbranding van hout.

Ook gezondheidsrisico’s voor houtstoker

Iedereen loopt een gezondheidsrisico Nederland telde in 2011 bijna een miljoen kachels en open haarden[1] en dit aantal neemt toe vanwege het duurzame en goedkope imago van houtstook. Het CBS berekende dat in Nederland 10 procent van de bevolking hinder ondervindt door houtrook[2] . Sommige gemeenten noteren inmiddels hogere overlastcijfers, zoals Amersfoort waar 28 procent van de mensen regelmatig last heeft van houtrook. Het RIVM[3] neemt aan dat fijnstof uit houtrook en verkeer even schadelijk is voor de gezondheid.

Gezondheidsklachten door houtrook

Mensen met een longziekte zijn gevoeliger voor houtrook dan mensen met gezonde longen. Ook ouderen, mensen met een hart- en vaatziekte en gezonde kinderen krijgen eerder gezondheidsklachten door houtrook. Deze ‘gevoelige groepen’ kunnen benauwd worden, moeten veel hoesten of hun longfunctie wordt slechter. Bij hoge blootstellingen kunnen de klachten lang aanhouden, ook als het vuur al uit is. Dit belemmert mensen in hun dagelijkse leven. De gevolgen zijn voor deze mensen snel merkbaar, maar blijven niet tot hen beperkt. Iedereen loopt een gezondheidsrisico, ook de stoker zelf.

Niemand meer zieke longen door houtrook

Longpatiënten die in de buurt wonen van bijvoorbeeld een houtkachel, kunnen zich niet beschermen tegen houtrook. Het is onmogelijk om de eigen woning zo af te sluiten dat de rook niet meer binnendringt. Bovendien is het juist nodig om steeds te ventileren om de luchtkwaliteit binnenshuis gezond te houden.

Het Longfonds wil dat niemand meer zieke longen krijgt door het inademen van lucht. Het Longfonds wil de gezondheidsschade van houtrook voorkómen, met name bij gevoelige groepen zoals mensen met een longziekte, kinderen en ouderen. Vanwege de risico’s voor de gezondheid van mensen en met name gevoelige groepen pleit het Longfonds ervoor om niet op hout te stoken.

Kies voor (sfeer)verwarming zonder uitstoot schadelijke stoffen

Kies voor je eigen gezondheid en die van je buurtgenoten voor (sfeer)verwarming zonder uitstoot van schadelijke stoffen. Een eerste stap in de goede richting is een stookverbod bij mist en windstil weer. Hier pleit het Longfonds voor bij de Nederlandse overheid, samen met andere partijen.

Wat kunt u zelf doen als slachtoffer houtstook

Als u ziek wordt van houtrook in uw omgeving, dan kunt u gebruik maken van het ‘stappenplan voor de gehinderde’ dat te vinden is in de toolkit ‘Houtstook door particulieren, hoe voorkom je overlast’. Dit stappenplan is opgesteld door onafhankelijke milieuexperts. Eén van de eerste stappen is het gesprek aangaan met uw buren. U kunt daarbij ook dit standpunt van het Longfonds meenemen. Als u overweegt te verhuizen, raden wij u aan om de nieuwe woonomgeving vooraf goed te verkennen.

Platform Houtrook en Gezondheid

Stichting Houtrookvrij; zij registeren klachten van gehinderden en kunnen u adviseren. • de GGD in uw regio kan uw klacht registreren en eventueel adviseren. Het Longfonds neemt actief deel aan het Platform Houtrook en Gezondheid. In dit Platform wordt momenteel gewerkt aan oplossingen om overlast of gezondheidsschade door houtrook te voorkomen dan wel te verminderen. Het Longfonds neemt deel aan dit Platform vanuit de noodzaak om gezondheidsschade door houtrook te voorkómen. Wij zullen ons hier binnen en buiten het Platform voor blijven inzetten.

1 TNO-rapport ‘Emissiemodel Houtkachels’ van 16 februari 2011
2 http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/natuur-milieu/publicaties/artikelen/archief/2009/2009-2714-wm.htm
3 Gezondheidseffecten van houtrook, een literatuurstudie, RIVM, 2011

Bron: Longfonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen