LUMC neemt voortouw in bouw van stamcelfaciliteit

Array

Op het Leiden BioScience Park verrijst de komende jaren een nieuwe technologisch hoogwaardige stamcelfaciliteit: het NEtherlands centre for the Clinical advancement of Stemcell Therapies (NECST). Hier kunnen onderzoekers en startup bedrijven terecht voor de ontwikkeling van stamcel- en gentherapieproducten. 

Strenge regels

Onderzoekers die werken in het relatief nieuwe veld van regeneratieve geneeskunde lopen nu vaak vast op het moment dat ze hun ontdekking van het laboratorium naar de kliniek willen brengen. Omdat het gaat om technologisch ingewikkelde producten, zoals stamcellen of virusvectoren, zijn er strenge regels voor productie en toediening aan de patiënt. Universiteiten en onderzoekers hebben in de vroege onderzoeksfase vaak geen toegang tot faciliteiten en expertise die aan deze GMP-eisen voldoen. Hierdoor is het moeilijk om daadwerkelijk therapieën voor patiënten te ontwikkelen.

Nieuwe ontwikkelingen

Dat is waar NECST te hulp schiet. In de faciliteit kunnen straks zowel academische onderzoekers als startup bedrijven uit Nederland of daarbuiten terecht voor de ontwikkeling van stamcel- en gentherapieën en andere nieuwe generatie regeneratieve medische behandelingen. Door samen te werken met het LUMC en bijvoorbeeld het Center for Human Drug Research kunnen nieuwe ontwikkelingen uit de regeneratieve geneeskunde sneller van het laboratorium naar de patiënt worden gebracht.

Internationaal samenwerken

NECST wordt opgezet door het Leiden Regenerative Medicine Platform (LRMP) en past goed in de samenwerking met het Canadese Center for Commercialisation of Regenerative Medicine (CCRM), waar een vergelijkbare faciliteit wordt gerealiseerd. Daarnaast draagt NECST bij aan de infrastructurele versterking van de strategische publiek-private samenwerking RegMed XB (Regenerative Medicine Crossing Borders) waar Nederlandse en Vlaamse partners aan deelnemen. De NECST zal wordt geplaatst op het Leiden BioScience Park, en daarmee het ecosysteem van het grootste Nederlandse life science cluster versterken.
Het LUMC voert gesprekken met Universiteit Leiden, de provincie Zuid-Holland, de gemeente Leiden, ministeries en gezondheidsfondsen om NECST te realiseren.
Bron: LUMC
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen