Hoe toegankelijk zijn ziekenhuiswebsites?

0
396
Internet symbol www connected to a mouse

Digitale toegankelijkheid wordt steeds belangrijker in onze maatschappij, circa 35% van de bevolking kan je website niet goed begrijpen als deze niet toegankelijk is. Stuurlui heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de digitale toegankelijkheid van ziekenhuizen in Nederland.

Digitale toegankelijkheid betekent het Web toegankelijk maken voor iedereen, inclusief ouderen en mensen met een functiebeperking. Per 1 juli 2018 is het voor (semi-)overheid zelfs verplicht om aan de geldende eisen te voldoen.

1. De toegankelijkheidseisen toe te passen

Het is verplicht om te voldoen aan de eisen uit hoofdstuk 9 van EN 301 549. Dit staat gelijk aan WCAG 2.0, niveau A en AA.

2. Een toegankelijkheidsverklaring te publiceren

(Semi-)overheidsorganisaties zijn verplicht om een toegankelijkheidsverklaring op de website te plaatsen. In de verklaring staat welke maatregelen de organisatie neemt om de website toegankelijk te maken en te houden.
Het doel van het onderzoek is het bevorderen van de algehele toegankelijkheid van Nederlandse websites. Het is geen doel om de genoemde ziekenhuizen in diskrediet te brengen. Graag adviseren wij ziekenhuizen over welke stappen zij kunnen zetten om te voldoen aan de toegankelijkheidseisen. Uit het onderzoek blijkt dat er slechts een handjevol ziekenhuizen goed op weg zijn naar volledige toegankelijkheid, dit zijn de volgende:
Dit betekent dat er bij 95% van de ziekenhuizen nog veel verbeterpunten zijn. Lees hier meer over de verbeterpunten.
Het onderzoek is gebaseerd op een test van de homepagina op 22 oktober 2018 van alle 90 Nederlandse ziekenhuizen. Voor de ziekenhuizen valt er nog veel winst te behalen op het gebied van Digitale Toegankelijkheid. De gedachten van digitale toegankelijkheid moet gaan leven bij marketeers, developers en designers!
Bron: Stuurlui