Koninklijke onderscheiding voor Fred Verdult

0
915

Voor zijn uitzonderlijke inzet voor mensen met hiv in Nederland is Fred Verdult tijdens het Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks vandaag geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Deze onderscheiding werd hem uitgereikt door Burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema.

Fred is voor mij een groot voorbeeld hoe je iets positiefs kan maken van iets wat je overkomt, namelijk het hebben van hiv. Zijn onvermoeibare inzet om het verschil te maken in een wereld vol onwetendheid rondom hiv, inspireert mij enorm”, zegt Brenda Mugabone, geboren met hiv.

Activist
Fred Verdult kreeg zijn hiv-diagnose op 11 december 1998. Een dag later werd hij lid van de Hiv Vereniging en een maand later was hij al actief als vrijwilliger. Hij is nu al twintig jaar lang een opvallende en succesvolle hiv-activist.
De koninklijke onderscheiding benadrukt de enorme inzet en de betrokkenheid van Fred bij het werk van de Hiv Vereniging. Ik ben er bijzonder trots op dat hij al zo lang een van onze 200 vrijwilligers is, die zich elke dag weer en onvermoeid inzetten voor mensen met hiv in Nederland”, zegt Pieter Brokx, directeur van de Hiv Vereniging.

Creatief en energiek
In alles wat Fred doet zet hij het belang van mensen met hiv voorop. Met veel creativiteit en energie organiseert hij diverse activiteiten en evenementen. Die variëren van gespreksgroepen ‘deel je hiv’ tot het regelen van gespecialiseerde apotheken voor mensen met hiv. De jaarlijkse bijeenkomst in Koninklijk Theater Carré is voor honderden mensen met hiv hét moment om meer te leren over de laatste medische en wetenschappelijke ontwikkelingen in de strijd tegen hiv. Zijn meest recente initiatief was deze zomer tijdens de internationale aidsconferentie, AIDS2018, in Amsterdam. Met de ‘Positive Flame’, een fakkeloptocht dwars door de stad Amsterdam, vestigde hij op een succesvolle manier de aandacht op de grote diversiteit van mensen die leven met hiv.

Professioneel
Hij werkt nauw samen met het Aidsfonds en participeert in NL4Cure, het Nederlandse samenwerkingsverband van organisaties die onderzoek doen naar genezing van hiv. Artsen en onderzoekers, zowel in als buiten Nederland, waarderen zijn professionele inbreng en perspectief. Door hem hebben zij een ander beeld gekregen van de redenen waarom genezing voor mensen die leven met hiv belangrijk is.
We must thank Fred for all his contributions for education and advocacy for a better life for people with HIV in de Netherlands and worldwide”, zegt Francoise Barré-Sinoussi, Nobelprijswinnaar van Institut Pasteur.

 


De toekenning van de Koninklijke onderscheiding is aangevraagd door Ryan Boedhram, Koninginne Apotheek; Hans Schuppert, Aidsfonds en Erwin van Ditmarsch, Volle Maan. De aanvraag is ondersteund door Louise van Deth, ex-directeur Aidsfonds; Pieter Brokx, directeur Hiv Vereniging; Brenda Mugabona; dr.M van der Valk, NVHB; drs. G. ter Beest, V&VN/VCH; Francoise Barré-Sinoussi, Institut Pasteur en Prof. Dr. P. Reiss, directeur Stichting HIV Monitoring.

Bron: Hiv vereniging

Vorig artikelMazelen veroorzaakt langdurige schade afweersysteem
Volgend artikelHiv-test onvoldoende toegankelijk voor homo- en bimannen
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.