Banden Siriz en VBOK moeten worden doorgeknipt

Array
‘Blokhuis gaat niet ver genoeg: banden Siriz en anti-abortusclub moeten worden doorgeknipt’

GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet en PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen zijn teleurgesteld dat staatssecretaris Blokhuis op twee gedachten blijft hinken als het gaat om de invloed van anti-abortusorganisatie Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK) op keuzehulporganisatie Siriz. Ze vinden het stopzetten van directe financiering van VBOK aan de keuzehulpgesprekken onvoldoende. ‘Blokhuis wil alert zijn op belangenverstrengeling tussen de twee’, aldus Ellemeet. ‘GroenLinks eist dat de banden tussen VBOK en Siriz worden doorgeknipt.’

Keuzehulp abortus

Siriz biedt keuzehulp aan ongewenst zwangere vrouwen op basis van hun geloofsovertuiging en krijgt naast subsidie van het ministerie van Volksgezondheid ook geld van VBOK. Bestuursleden van deze anti-abortusorganisatie zitten in de raad van toezicht. Blokhuis wil niet van een volledige scheiding tussen de twee organisaties weten.

Financiering Siriz

Voor GroenLinks en PvdA is dat onvoldoende. Ellemeet: ‘Als VBOK Siriz deels financiert en bestuurt is de invloed van die organisatie niet weg. En dat is echt een voorwaarde om dit werk onafhankelijk te kunnen doen: ongewenst zwangere vrouwen verdienen steun van een organisatie die niet wordt beïnvloed door een anti-abortusorganisatie. Helemaal als ze een gedeelde pr-afdeling hebben. Van zo’n club kun je niet verwachten dat ze alle opties zonder sturing voorleggen aan de vrouwen die ze zeggen te helpen.’

Ongewenst

PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen voegt daar aan toe: ‘Ongewenst zwangere vrouwen moeten er zeker van kunnen zijn dat ze betrouwbare en niet-sturende hulp krijgen vanuit de overheid. Een organisatie die verbonden blijft aan een anti abortus-club die als doelstelling heeft het ongeboren leven te beschermen komt dus wat ons betreft niet in aanmerking voor subsidie van de overheid.’

Invloed van de anti-abortusorganisatie niet onderschatten

Onderzoek van het Humanistisch Verbond en reportages van 1Vandaag en De Groene Amsterdammer lieten zien dat de invloed van de anti-abortusorganisatie op Siriz niet mag worden onderschat: in gesprekken met ongewenst zwangere vrouwen werd gestuurd op het behoud van het ongeboren kind en er werd medisch onjuiste informatie verstrekt. Zo werd ten onrechte door medewerkers van Siriz gesuggereerd dat een nieuwe zwangerschap na abortus moeilijker zou zijn.
Blokhuis komt GroenLinks en de PvdA wel tegemoet met de toezegging dat er een onafhankelijk meldpunt komt voor vrouwen die hulp zoeken bij een ongewenste zwangerschap. Dat meldpunt is 24 uur per dag bereikbaar en kan doorverwijzen naar organisaties die keuzehulp bieden.
Bron: GroenLinks
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen