Hiv-test onvoldoende toegankelijk voor homo- en bimannen

0
387

In Nederland is het risico op een hiv-infectie onder mannen die seks hebben met mannen hoger dan bij de algemene bevolking. Homo- en biseksuele mannen geven aan hiv heel serieus te nemen. Toch testen onvoldoende mannen uit deze groep zich iedere drie tot zes maanden op hiv. Het percentage dat niet-recent en nooit getest werd, is het hoogst onder jonge mannen. Dat blijkt uit de vandaag uitgebrachte Survey Mannen & Seksualiteit, over seks en gezondheid onder 6025 mannen die seks hebben met mannen. De resultaten van dat onderzoek werden gepresenteerd tijdens het Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks in Amsterdam. Naast de inzet van alle preventiemiddelen is meer en makkelijker testen op hiv cruciaal om de hiv-epidemie onder homomannen te stoppen.

Hiv-diagnoses

In 2017 zijn er rond de 750 nieuwe hiv-diagnoses vastgesteld. Daarvan werd 69% gevonden onder mannen die seks hebben met mannen (bron: Stichting Hiv Monitoring).

Het is onacceptabel dat er nog steeds een hiv-epidemie heerst onder homomannen in Nederland, want we hebben de middelen om dat te stoppen. Dat kan alleen als de hiv-preventiepil PrEP snel voor een grote groep homomannen beschikbaar komt. En testen op hiv moet toegankelijker worden voor echt alle homomannen. Met het voorkomen en sneller opsporen van een hiv-infectie kunnen we een einde maken aan de hiv-epidemie”, zegt Wim Zuilhof, programmaleider bij Soa Aids Nederland.

Te weinig testen op hiv

Een van de hoofddoelen in de bestrijding van hiv in Nederland is dat 85% van de homo-en biseksuele mannen zijn actuele hiv-status kent, dat betekent dat mannen zich korter dan zes maanden geleden hebben getest. De Survey Mannen en Seksualiteit laat echter zien dat slechts 48% van de deelnemers zijn actuele hiv-status kent. Bijna een derde (31%) is langer dan een half jaar geleden getest en één op de vijf mannen (21%) is nooit getest. Het grootste percentage nooit-getesten is jong en ligt bovendien buiten de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Ook valt op dat 17% van deze groep hiervoor als reden aangeeft dat zij geen symptomen hebben. In de praktijk blijkt dat symptomen van een beginnende hiv niet altijd opgemerkt worden of geduid worden als griep.

Teveel barrières voor testen op hiv

Homo-en biseksuele mannen kunnen zich bij de soa-poli van de GGD kosteloos laten testen. Maar daar is een gebrek aan capaciteit en krijgen ze te maken met wachttijden. Voor mannen die de intentie hebben om zich regelmatig te laten testen, werken wachttijden sterk ontmoedigend. Nadelig gevolg hiervan is dat sommige mannen een hiv-infectie mogelijk later dan nodig ontdekken en dat het virus  de kans krijgt om zich verder te verspreiden. Soa Aids Nederland vindt dit een zorgelijke ontwikkeling.

Poli’s voor Homo- en bimannen

Door een gebrek aan capaciteit verwijzen soa-poli’s steeds vaker naar de huisarts. Testen op hiv bij de huisarts, komt ten laste van het eigen risico. Als mannen niet alleen op hiv testen, maar ook zoals aanbevolen op chlamydia, gonorroe en syfilis, dan zijn zij per keer enkele honderden euro’s kwijt. Het eigen risico voor testen op hiv en soa via de huisarts vormt een drempel om tot testen over te gaan. Bijkomend probleem is dat lang niet alle huisartsen een hiv-infectie goed herkennen. Thuis testen op hiv is evenmin mogelijk. In tegenstelling tot landen om ons heen, kan een betrouwbare hiv-zelftest in Nederland niet gekocht worden zonder tussenkomst van een arts of apotheker.

Bron: SOAIDS

Vorig artikelKoninklijke onderscheiding voor Fred Verdult
Volgend artikelThuisarts.nl uitgeroepen tot Gezondheidswebsite van het Jaar 2018
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.