UMCG start met muziektherapie voor te vroeg geboren baby’s

De afdeling Neonatologie van het UMCG begint met muziektherapie bij de Intensive Care voor zieke pasgeboren baby’s. Dit om na te gaan wat hiervan het effect is op de zeer kwetsbare pasgeborenen en of dit bijdraagt hun stress te verminderen. Deze stress kan levenslang grote gevolgen hebben voor hun ontwikkeling. Het UMCG is het eerste ziekenhuis in Nederland dat muziektherapie toepast bij neonatologie. Het UMCG werkt hierin samen met de opleiding en het lectoraat voor muziektherapie van ArtEZ, de hogeschool voor de kunsten Arnhem, Enschede en Zwolle.

Jaarlijks zijn er ruim 500 pasgeboren kinderen op de intensive care van de neonatologie. Dit is een zeer kwetsbare groep patiënten, vaak ernstig ziek, veel te vroeg geboren, met een geboortegewicht rond 500 tot 1000 gram. Soms hebben zij ernstige complicaties door bijvoorbeeld zuurstofgebrek of infecties. Belangrijke organen zoals de hersenen zijn nog onrijp en kunnen door stress en pijn beschadigd raken. Dit heeft dan levenslang grote gevolgen voor hun ontwikkeling. Ongeveer de helft van de te vroeg geboren kinderen ontwikkelt zich minder goed wat betreft motoriek, gedrag en verstandelijk functioneren.

Muziektherapie

Muziektherapie is een nieuwe ontwikkeling die gunstige effecten laat zien bij de behandeling van bijvoorbeeld dementie en verschillende psychiatrische aandoeningen. Er zijn aanwijzingen dat live muziektherapie gunstig is voor zieke pasgeborenen. Het UMCG wil het in samenspraak met de ouders op verschillende manieren aanbieden aan de kinderen. Het kan via een slaginstrument waarbij met ritme hartslag en ademhaling van de baby gevolgd wordt om deze te stabiliseren, wat minder stress geeft. Daarnaast met een ‘ocean-bord’, waarbij geluiden zoals het kind die in de baarmoeder hoort, worden nagebootst. Ook kan de muziektherapie er uit bestaan om slaapliedjes te zingen en met gitaar te begeleiden, om te proberen om daarmee de baby wat rustiger te krijgen.

Stress verminderen

Het doel is om door de live-muziektherapie stress en pijn bij deze kwetsbare en allerkleinste patiënten te verminderen. De muziektherapeut kan de vorm en inhoud van de therapie direct aanpassen op basis van de reacties van het kind op dat moment. Doordat ook de ouders actief bij de therapie worden betrokken, kan mogelijk ook hun stress verminderen. Dit komt de ontwikkeling van deze kwetsbare groep kinderen tijdens de opname en in de jaren na deze moeilijke start ten goede.

Effect op kind, ouders en behandelteam

In de komende 2 jaar wil het UMCG nagaan welke kinderen het meest baat hebben bij muziektherapie en of er effecten op korte termijn zijn over stresssignalen en neurologische ontwikkeling. Ook wordt bezien of er gunstige effecten zijn bij de ouders over stressreductie. Tenslotte wordt ook gekeken naar het effect op het verpleegkundig en medisch team. Waar nodig en mogelijk worden de inhoud en vorm van de live muziek therapie aangepast, zodat de meest effectieve vorm voor de zorg kan worden gevonden.

ArtEZ verzorgt de enige conservatorium hbo-opleiding voor muziektherapie in Nederland.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen