Insuline en de soorten toedienmogelijkheden

Array

In Nederland heeft 1 op de 14 mensen diabetes. Dat betekent dagelijks een aantal keren insuline nemen. Maar wat zijn nu precies de soorten toedienmogelijkheden?

Suiker

Diabetes is een ziekte waarbij je lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Daarom wordt de ziekte in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Oorzaak ligt in het gegeven dat je lijf te weinig van het hormoon insuline heeft. En ook vaak niet meer goed reageert op insuline. Of het gewoon helemaal niet meer aanmaakt. Zodoende dus wordt jouw bloedsuikerspiegel niet langer goed en gezond geregeld.

Negen van de tien patiënten…

…hebben diabetes type 2. Je hebt dan te weinig insuline in je lichaam en reageert daar ook niet goed meer op. Er zijn er ook bij wie het afweersysteem de cellen vernielt die insuline aanmaken. Het afweersysteem vergist zich dus. Dan heb je diabetes type 1. Mensen met diabetes type 1 moeten elke dag bloedsuiker meten, insuline spuiten of een pompje dragen. Je kunt dan werkelijk geen hap eten zonder eerst te moeten berekenen hoeveel insuline ervoor nodig is.

Diabetes type 2 werd vroeger ook wel ouderdomssuiker genoemd. Echter, ook heel veel jongeren krijgen het vandaag de dag. Oorzaak schuilt in het huidige jachtige en ongezonde leef- en eetpatroon.

Diagnose diabetes, wat nu?

Surf bijvoorbeeld naar een adviseur als BENU Direct. Daar staat een heel diabetesteam voor je klaar met raad en daad om bijvoorbeeld te kijken welk diabetesmateriaal het beste bij jouw situatie past. 24/7 bereikbaar, zeker in geval van nood.

De meeste mensen spuiten…

… onderhuids insuline ofwel subcutaan in het bovenbeen of in de buik, soms in de bil of de bovenarm. Dit gebeurt met een insulinepen, een soort injectiespuit voor individueel gebruik die wel wat wegheeft van een vulpen. Er zijn pennen die reeds gevuld zijn met een dosis insuline en na gebruik moeten worden weggegooid, en er zijn navulbare pennen waar je telkens zelf een ampul in stopt. De insulinepen heeft een knopje om de juiste dosis in te stellen.

De voorkeursplaatsen op een rij:

* Bij analoge insuline (nieuwe insulines met een licht gewijzigde structuur waardoor hun werkingsduur wordt beïnvloed) zijn de buik, bovenbeen en/of bil de voorkeursplaatsen
* Bij humane insuline (insulines die als de menselijke insulines zijn) zijn de voorkeursplaatsen:
– buik voor snelwerkend
– bovenbeen of bil voor (middel) langwerkend
– buik voor mix voor het ontbijt
– bovenbeen of bil voor mix voor het diner
– de arm alleen als alternatieve injectieplaats gebruiken
* Zorg voor een rotatieschema!

Tips bij het spuiten…


* Warm eerst je handen, want dan komt er makkelijker bloed uit
* Injecteer in een schone huid
* Prik in de zijkant van je bovenste vingerkootje. Veel mensen prikken in hun vingertop, wat echter een pijnlijke zaak kan zijn. De middel- en de ringvinger lenen zich het beste voor een vingerprik omdat ze in tegenstelling tot de duim en wijsvinger niet zo veel gebruikt worden voor tal van handelingen
* Let op: gebruik voor elke insuline-inspuiting een nieuwe pennaald. Alleen de eerste keer is de naald immers steriel. Riskeer geen infectie
* Zogenoemde veiligheidspennaalden worden aangeraden als iemand anders de insuline bij je moet inspuiten. Bijvoorbeeld een zorgverlener of mantelzorger. Veiligheidspennaalden zorgen er gewoon voor dat de persoon die prikt zichzelf niet kan prikken aan jouw pennaald
* De insulinepomp is een klein apparaatje dat de hele dag door met regelmaat (kortwerkende) insuline afgeeft. Dat gebeurt via een kleine naald in de huid van je buik. Die naald is met een slangetje verbonden aan de insulinepomp. De pomp kan worden geprogrammeerd, bijvoorbeeld voor een lagere dosis terwijl je slaapt
* Jij kunt ook bij insulinegebruik zelf veel doen om je diabetes in balans te houden, door op te letten en zo nodig voorzorgsmaatregelen te nemen bij flinke inspanning, sport, etentjes, feestjes, reizen en ziek

Bron: Benu

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen