Opkruisen!

0
339

NPA overstag

Hoe invloedrijk kunnen we zijn als we samen als gewone huisartsen onze stem verheffen? Heel invloedrijk zo blijkt maar weer. Enkele weken terug eisten we samen met jullie dat de belofte om de accreditatie-bureaucratie terug te dringen, eindelijk waargemaakt moest worden. Die -met de LHOV samengebalde- hartenkreet bracht de boel in beweging. Nu, amper een maand later, ligt er de formele toezegging: de NPA-accreditatiecyclus wordt daadwerkelijk eens per drie jaar. Prachtig, en een compliment aan ons allen! Overigens nog niet het moment om de eenzijdige opschorting al weer op te heffen. Het tweede deel van onze voorwaarden – het toetsen van de nieuwe NPA-normen aan de Trechter van Verdunning moet nog waar gemaakt worden!

NHG aan boord?

Ondertussen geeft deze opsteker ons de wind in de zeilen om op te kruisen naar het volgende baken: meer vertrouwen in de individuele huisarts. Al vanaf de eerste uren van Het Roer Moet Om strijden we daar samen met jullie voor. En ook hier niet zonder resultaat: er ligt een mooie opzet voor een nieuw kwaliteitsbeleid, met meer ruimte voor spiegelinformatie en leren van en met elkaar. InEen wendt al de steven richting dit gemoderniseerde kwaliteitsbeleid.

Grote vraag voor ons op dit moment is hoe het NHG het nieuwe kwaliteitsbeleid gaat realiseren? Ook voor het NHG zelf kennelijk, ze stellen zichzelf de vraag tijdens hun ALV-symposium in december (Wat is de rol van het NHG in de regio?). Voor ons is het antwoord -3 jaar later- wel duidelijk. Besluit nog vóór de Woudschoten-conferentie, over de kernwaarden van ons huisartsenvak op 21 januari 2019, tot het maken van een plan voor dit nieuwe kwaliteitssysteem, centraal én in de regio. Laat de LHV zorgen voor de randvoorwaarden, nodig om dit kwaliteitsbeleid in te voeren. In het Hoofdlijnen akkoord staan hierover afspraken: “De huisartsen introduceren daarmee een nieuwe manier van denken over en werken aan kwaliteit, die uitgaat van vertrouwen in de professional in plaats van controle en die leren en verbeteren stimuleert door onderlinge uitwisseling van ervaringen en spiegelinformatie. Deze manier van denken gaat uit van de motivatie van de professional zelf”.

Nieuwe wind voor de zeilen…?

Zoals jullie de afgelopen jaren hopelijk hebben ervaren, hebben we ons als actiecomité met veel plezier, energie en motivatie ingezet om ons mooie vak de koers te geven die het verdient. Dat doen we natuurlijk uit overtuiging, niet op basis van enige financiële vergoeding. Toch ontkomen we soms niet aan kosten, bijvoorbeeld voor deze nieuwsbrief, of de website. Ooit hebben jullie ruimhartig gereageerd op ons appèl om financieel bij te dragen aan onze inspanningen. Maar de bodem van die ‘Zilvervloot’ is inmiddels helaas in zicht.

Daarom zien we ons genoodzaakt jullie opnieuw om een financiële bijdrage te vragen. Jullie donaties zijn dus meer dan welkom, op bankrekeningnummer:
NL62 RABO 0303 8458 13 t.a.v. Bots e/o Hendriks.
Wij hopen op jullie ruimhartige steun.

Goed bezeild melden we ons binnenkort al weer bij jullie. Bijvoorbeeld over de voortgang van de Woudschoten conferentie. Maar ook over de zeer stroeve onderhandelingen met verzekeraars, hoe standvastig zijn onze bestuurders gebleken in het afdwingen van gemaakte afspraken, het ACM spook is in 2015 en in 2017 toch al verjaagd?

Met actieve groet,
Actiecomité Het Roer Moet Om
www.hetroermoetom.nu

Vorig artikelInsuline en de soorten toedienmogelijkheden
Volgend artikelPatiënten Meander enthousiast over nieuwe digitale voorlichting knieklachten
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.