Veel voorkomende seksuele problemen en wetenschappelijk onderzoek

Array

De volgende seksuele problemen komen het meest voor bij mannen. Naar elk van deze seksuele problemen is volop wetenschappelijk onderzoek gedaan, jij en doktoren kunnen daarvan profiteren bij de behandeling. De volgende seksuele problemen komen het meest voor:

  • Ik heb erectieproblemen
  • Ik kom te snel klaar
  • Ik heb minder zin in seks

Ik heb erectieproblemen

Ongeveer 10% van de mannen heeft last van een erectieprobleem. Het ontstaan van een erectieprobleem kan aan verschillende factoren liggen. Vaak spelen hormonen, gevoelens, gedachten of lichamelijke oorzaken een rol. Erectieproblemen kunnen ontstaan door onder andere: psychische oorzaken, door leeftijd, bijwerkingen van medicijnen en leefstijl. Door zowel farmaceuten als universiteiten over de hele wereld is er wetenschappelijk onderzoek naar dit probleem gedaan. Met name medicijnen zijn een vaak gekozen manier om erectieproblematiek te verminderen. Doordat er specifieke enzymen worden geblokkeerd, kan een erectie langer worden vastgehouden. Medisch advies dat meestal gegeven wordt: niet roken, gezond leven, voldoende bewegen, goed eten en niet teveel alcohol drinken. Daarnaast is het belangrijk om naar psychische factoren te kijken. Er moet voor een veilige sfeer gezorgd worden, waarin je jezelf prettig voelt en voldoende seksueel geprikkeld wordt.

Ik kom te snel klaar

Wetenschappelijke onderbouwing van premature ejaculaties is er in mindere mate dan van erectieproblematiek, ook naar dit probleem is er echter veel onderzoek gedaan. Het probleem wordt vaak als volgt omschreven: geen controle hebben over de ejaculatie en vrijwel altijd binnen een minuut klaarkomen. Ook wordt vaak aangegeven dat je pas kunt spreken van te snel klaarkomen, wanneer je het zelf zo ziet. Je kunt het probleem onder andere oplossen door te oefenen. Ook kan het zo zijn dat bepaalde angsten een rol spelen. In dit geval zijn er verschillende methodes waarmee je het vertrouwen weer terug kunt krijgen. In sommige gevallen kiest men voor medicijnen waarmee het klaarkomen verder vertraagd wordt. Bij te snel klaarkomen worden vaak de volgende adviezen uitgebracht:

  • Door te werken aan extra zelfvertrouwen, is de kans groter dat het langer duurt voor je klaarkomt.
  • Je kunt proberen om door te gaan met vrijen als je al een keer bent klaargekomen. Uiteraard kan het even duren voor er weer een erectie ontstaat. Op latere leeftijd wordt dit soms lastiger.
  • Je kunt oefenen. Zo kun je proberen om tijdelijk te stoppen met penetratie en daarna weer door te gaan. Dit kan zowel tijdens de seks als het masturberen. Officieel wordt dit de start-stop methode genoemd.

Ik heb minder zin in seks

Minder zin in seks hebben wordt impotentie genoemd. De wetenschappelijke wereld is met verschillende oplossingen gekomen. In de praktijk zie je echter dat hier nauwelijks naar gevraagd wordt. De stap om naar een seksuoloog of huisarts te gaan is groot. Minder seks kan net als erectieproblematiek of te snel klaarkomen, te wijten zijn aan psychische en lichamelijke oorzaken. Allerlei factoren kunnen een rol spelen: stress, drukte, minder aandacht voor jezelf of het kan zo zijn dat je gewoonweg geen behoefte hebt. Meer tijd besteden aan jouw relatie en seks kan hierin verandering brengen.

Recente artikelen