FNV: Werkonderbrekingen in Amsterdam en Maastricht door ambulancemedewerkers op donderdag en vrijdag

Array

Wie: Werknemers van Ambulance Amsterdam en FNV Zorg & Welzijn
Wat: Werkonderbreking en demonstraties uit protest tegen ongewenst cao-akkoord
Wanneer: Donderdag 29 november: werkonderbreking van 10.00 tot 14.00 uur en demonstraties van 10.00 tot 11.00 uur in Amsterdam.
Vrijdag 30 november: demonstratieve werkonderbreking van 12.00 tot 14.00 uur op de Markt in Maastricht
Waar: Werkonderbrekingen bij alle ambulanceposten en demonstraties op het Mercatorplein in Amsterdam en op het Prins Bernhardplein in Zaandam

Werkonderbrekingen

Op donderdag 29 november houden ambulancemedewerkers van Ambulance Amsterdam een werkonderbreking van 10.00 tot 14.00 uur. Dit betekent dat ze alleen reageren op spoedoproepen en dat al het geplande vervoer komt te vervallen. Van 10.00 tot 11.00 uur wordt er gedemonstreerd op het Mercatorplein in Amsterdam en op het Prins Bernhardplein in Zaandam. Op vrijdag 30 november houden ambulancesmedewerkers van RAV Limburg Zuid van 12.00 tot 14.00 uur een demonstratieve werkonderbreking op de Markt in Maastricht.

De ambulancemedewerkers vinden dat het onlangs gesloten akkoord tussen werkgever Ambulancezorg Nederland en vakbond CNV het werk op de ambulance uitkleedt. Bovendien is er onvoldoende draagkracht voor deze cao onder het personeel. Ze willen dat ook de FNV-eisen worden meegenomen in het akkoord. Vorige week tekenden nog 2.050 ambulancemedewerkers een petitie tegen het niet aanvaardbare akkoord.

Sector moet aantrekkelijker worden

Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: ‘Het huidige akkoord maakt het werken in de toekomst van de ambulancesector steeds onaantrekkelijker, terwijl er juist zo hard extra personeel nodig is. De allround-functie wordt uitgekleed, er missen harde afspraken over de aanpak van het personeelstekort en daarmee de groeiende werkdruk. Daarnaast wordt de onregelmatigheidstoeslag afgebouwd, terwijl dit voor een groot deel van het personeel juist een belangrijke compensatie is voor de onregelmatige werktijden. Ook zijn er geen afspraken gemaakt over eerder kunnen stoppen met werken dan op de leeftijd van 67 jaar en 3 maanden. Voor een zowel fysiek als mentaal zwaar beroep, is langer doorwerken niet vol te houden.’

Actieplan

Onlangs hebben de werkgevers en zorgverzekeraars met minister Bruins een actieplan voor de komende drie jaar opgesteld. Uitgangspunt is om meer werk te doen met het huidige budget, met andere woorden: bezuinigen. Als het huidige budget voor de ambulancezorg wordt bevroren, terwijl de vraag naar ambulances de komende jaren alleen maar toeneemt, zal de werkdruk ook verder stijgen. Seifert: ’Er moet juist worden geïnvesteerd in extra vast personeel op de ambulances, die daar ook goed voor moeten worden beloond zonder afbouw van de toelagen. Nu verdienen ze meer als ze via een extern bureau dit werk uitvoeren. Dat is de wereld op zijn kop.’

Acties

In verschillende regio’s houden ambulancemedewerkers al weken stiptheidsacties: Zeeuws-Vlaanderen (Zorgsaam), Limburg Zuid, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Noord-Holland Noord en Brabant Zuidoost. In Den Haag en Rotterdam zijn eerder ook al werkonderbrekingen gehouden en na Amsterdam zullen er meer regio’s volgen.

Bron: FNV Zorg & Welzijn

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen