Natuur en groen op de Intensive Care

Array

Op de afdeling Intensive Care van Meander Medisch Centrum is de spreek- en familiekamer sfeervol ingericht, die voorheen een wat kale en koele uitstraling had. In de spreekruimte vinden gesprekken plaats tussen de zorgverleners en familie van de patiënt. Dit kunnen soms moeilijke gesprekken zijn over de behandeling en het perspectief van de patiënt. De aankleding van deze ruimte maakt deel uit van het grotere project ‘Sfeervolle IC’ van de Stichting Vrienden van Meander.

Al eerder zijn er voor dit project in alle zestien patiëntenkamers zogeheten Pikaplanten gehangen. Gewone planten mogen om gezondheidsredenen niet op de patiëntenkamers. Maar een Pikaplant zit veilig opgesloten in een dicht glas en groeit in een eigen ecosysteem.

Ook de kale, witte gangen zijn al voor dit project aangepakt en opgefleurd met kleurrijke foto’s op deuren van dotterbloemen, slootkanten en grazige weiden. Er zijn tevens zes zorgstoelen geplaatst en de wachtruimte is aangekleed met comfortabele banken.

Aan de sfeervolle Intensive Care hebben veel organisaties en particulieren bijgedragen, waaronder de Boshuizenstichting, stichting Heko, Stichting Waterlijn, IJssalon San Marco, Concordia en er is een deel van de opbrengst van wenslichtjes gebruikt.

De kwetsbare groep patiënten op de Intensive Care hebben vanuit hun bed geen zicht op groen. Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat zicht op groen en natuur goed is voor het herstel en welbevinden. De Vrienden van Meander zetten zich o.a. met dit project in voor een healing environment om natuur en groen dichter bij de patiënt te brengen. En is kleur en comfort gerealiseerd voor naasten en bezoekers op diverse plekken op de afdeling.

Bron: Meander Medisch Centrum

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen