Ook mantelzorg heeft een prijs

Array

Het merendeel van de mantelzorgers (78%) maakt kosten om voor een ander te zorgen. Bij bijna 1 op de 3 (29%) loopt dit op tot meer dan 100 euro per maand. Bij een derde heeft de mantelzorgtaak invloed (gehad) op betaald werk en loopbaan. Mantelzorgers die aangeven vaak geld te kort te komen, geven hun kwaliteit van leven gemiddeld een 5,1. Dat blijkt uit onderzoek door Mijnkwaliteitvanleven.nl dat vandaag verschijnt.

De overheid ziet graag dat we meer voor elkaar gaan zorgen, maar ook mantelzorg heeft een prijs. Daar moet meer aandacht voor zijn. Aangezien een groot deel van de mantelzorgers langere tijd voor één of meer personen zorgt, telt ook een klein maandelijks bedrag op tot flinke bedragen. Ook indirect doordat mantelzorg invloed heeft op de loopbaan van mantelzorgers. Zij gaan noodgedwongen minder werken of juist meer, of moeten soms hun baan opzeggen. Door het bieden van mantelzorg kunnen kosten zich opstapelen en dat zijn vaak onzichtbare kosten.

Patiëntenfederatie Nederland maakt zich zorgen over de stapeling van zorgkosten en schreef hierover vorige maand nog een brief aan de Tweede Kamer. Stapeling van kosten is iets wat niet alleen mensen met een chronische ziekte of aandoening raakt, maar ook mantelzorgers worden hier dus mee geconfronteerd, blijkt uit het onderzoek van Mijnkwaliteitvanleven.nl.

Cliëntondersteuning

Een andere opmerkelijke uitkomst is dat 60% van de deelnemers die hun zelfstandig zorg en/of ondersteuning regelen met een persoonsgebonden budget (PGB), aangeeft dat het zorgkantoor of de gemeente hen niet actief heeft geïnformeerd over de mogelijkheid van onafhankelijke cliëntondersteuning. Dit is iets waar alle mensen die zorg nodig hebben, recht op hebben. Deze uitkomst bevestigt het beeld uit een eerdere meldactie (2016) waaruit al bleek dat de cliëntondersteuner onvoldoende bekend is bij de beoogde doelgroep. “Zorgkantoren en gemeenten moeten de informatie over onafhankelijke cliëntondersteuning verbeteren. Ook is verbetering noodzakelijk met betrekking tot het persoonlijk plan/familiegroepsplan. Zowel wat betreft het informeren over de mogelijkheden als het bieden van ondersteuning bij het opstellen van een persoonlijk plan/familiegroepsplan”, aldus Dianda Veldman, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland.

Ouderen en digitale zorg

Een derde uitkomst gaat over ouderen en digitale zorg. Mensen van 65 jaar en ouder maken volop gebruik van internet om zorgzaken te regelen. 61% vindt digitale zorg prima zolang er voldoende keuzemogelijkheden blijven om het op een andere manier te regelen. Een kwart vindt het regelen van zorgzaken via internet erg onpersoonlijk en mist het persoonlijk contact. 39% van de mensen boven de 65 jaar maakt gebruik van de mogelijkheid om online een herhaalrecept aanvragen.

Gemeenten op de hoogte

Mijnkwaliteitvanleven.nl zorgt ervoor dat de ervaringen van hulpvragers terechtkomen bij gemeenten. Zodra in een gemeente 250 deelnemers zijn, worden de uitkomsten van de vragenlijsten verwerkt in een gemeenterapportage. November 2018 waren er 66 gemeenten die over zo’n rapportage beschikten. Gemeenten waar 100 inwoners meedoen aan Mijnkwaliteitvanleven.nl ontvangen een factsheet met de belangrijkste resultaten. In 2018 is aan circa 100 gemeenten een factsheet aangeboden. Alle uitkomsten zijn ook te vinden op de website www.mijnkwaliteitvanleven.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen