Maar liefst 80 procent van patiënten met huidaandoening doorverwezen naar teledermatologie

Array

Door teledermatologie wordt maar liefst 80 procent van de patiënten met een huidaandoening van Arts en Zorg niet langer doorverwezen naar de dermatoloog voor nader onderzoek.

Het succes van teledermatologie zit hem in de snelheid. Met een speciale (vertrouwelijke) app op de smartphone of pc maakt een huisarts op een Arts en Zorg-vestiging foto’s van een huidprobleem. Deze worden automatisch doorgestuurd naar huidziekenhuis Dermicis, waar specialisten zich buigen over foto’s van de aandoening met tekstuele toelichting van de huisarts. Zo kan er in bijna alle gevallen uitsluitsel gegeven worden over de aandoening.

Teledermatologie

Door teledermatologie krijgen patiënten direct hulp. Er wordt medicatie voorgeschreven, de huisarts voert zelf een ingreep uit of soms is er zelfs helemaal geen behandeling meer nodig. In 10 procent van de gevallen wordt een afwachtend beleid gehanteerd.

Nadine Brinkhuis, huisarts van Arts en Zorg licht toe: Ik vraag via de app één tot twee keer per week een teleconsult aan. Het gaat dan om eczeemplekken, huiduitslag in het gezicht of op het lichaam, hardnekkige schimmelnagels of een haarafwijking. Bij twijfel open ik de app, vul de gevraagde informatie in en maak foto’s. Die zijn alleen via de app te zien, dus ze staan niet in mijn fotogalerij. Het teleconsult kost mij maar twee tot drie minuten waardoor ik niet in de knel kom met mijn planning.

Doorverwijzing naar dermatoloog

De patiënt hoort dezelfde dag nog van mij hoe de behandeling eruit gaat zien, of krijgt een doorverwijzing naar een dermatoloog. Zo’n snelle diagnose en behandelplan bespaart de patiënt tijd en energie. Voor mij is het leuk en leerzaam dat er iemand over mijn schouder meekijkt. Gelukkig bevestigt het teleconsult vaak mijn eigen diagnose.”

Voorheen werden patiënten met een huidprobleem doorverwezen naar de dermatoloog. Dit is dankzij teledermatologie in veel gevallen niet meer nodig. Dit scheelt naast tijd een hoop geld voor de patiënt. Een bezoek aan de dermatoloog wordt namelijk in mindering gebracht op het eigen risico en kost ongeveer 100 euro. Teledermatologie wordt volledig vergoed en is via de app van Dermicis zelfs gratis voor de patiënt. De huisarts kan zijn handeling wel declareren.

TELE-DE

Dermatoloog Drs. E.J.L. Brand vertelt: Door TELE-DE kan ik snel en ‘tailor made’ advies geven zodat de huisarts weer verder kan met het dermatologisch probleem van zijn of haar patiënt. Hierdoor weten de patiënt en de huisarts snel waar ze aan toe zijn.

Bovendien blijft de patiënt in veel gevallen onder behandeling van de huisarts, een vertrouwd gezicht dus. Met teledermatologie krijgt de patiënt binnen snel reactie op de zorgvraag, waarna er direct actie kan worden ondernomen.

Volgens Amon van den Borg, algemeen directeur van Arts en Zorg, is deze ontwikkeling een mooi voorbeeld van zorg op de juiste plek. Patiënten worden alleen doorverwezen wanneer het echt noodzakelijk is.

Deze methode wordt inmiddels in 18 gezondheidscentra van Arts en Zorg in Nederland toegepast.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen