Meer zelfmanagement na hartinfarct met zorgpad dat ‘maatwerk’ levert

 

“Maatwerk”, inspelen op de persoonlijke doelen van de patiënt, vergroot
het zelfmanagement van patiënten. En zelfmanagement bevordert het herstel na een hartinfarct. Dit is de belangrijkste conclusie van het project ‘Zelfmanagement in het hart van het zorgproces’ geïnitieerd en uitgevoerd door Harteraad, Isala Hartcentrum en de Noordwest Ziekenhuisgroep. Eerstelijns organisaties Medrie regio Zwolle en HONK Ketenzorg werkten ook aan dit project mee. ‘Een mooi resultaat, waarbij bevindingen van patiënten het belangrijkst waren,’ zegt Harteraad-projectleider Anne-Margreet Strijbis.

Zelfmanagement


‘Zorgverleners staan in beide regio’s positiever tegenover zelfmanagement.’
Het traject vanaf het ontslag tot en met overdracht naar de huisartspraktijk is bekeken vanuit het perspectief van patiënten. Met de ‘bril’ op van zelfmanagement: wat stimuleert en wat belemmert in dit zorgpad de eigen inbreng van patiënten? Hieruit bleek een behoefte aan een nieuwe inrichting van het zorgpad, aan nieuw voorlichtingsmateriaal én aan scholing van zorgverleners om hun coachende rol beter in te kunnen vullen.

Vernieuwd zorgpad


131 patiënten zijn gevolgd in het vernieuwde zorgpad. In beide ziekenhuizen vindt meer overleg met patiënten plaats over welke persoonlijke doelen zij willen bereiken met hartrevalidatie. Na een goede
overdracht continueert de eerste lijn deze werkwijze. Het percentage patiënten waarmee afspraken gemaakt worden voor hartrevalidatie is toegenomen van 50% naar 75%. Op één locatie nam een score voor
zelfmanagement (Patient Activation Measurement) significant toe. De PAM meet de kennis, vaardigheden en het vertrouwen in het kunnen omgaan met eigen gezondheid.

Zelfmanagement


Belangrijk voor zelfmanagement is goede op de persoon afgestemde informatie gedurende het hele zorgpad; informatie die eigen inbreng stimuleert. Ook ruimte geven voor verwerking is essentieel: voor de
meeste mensen is het doormaken van een hartinfarct een grote schok. Het samen met de patiënt vaststellen van doelen voor de zorg, geeft de patiënt regie en leidt tot zorg die bij de patiënt past.

Blauwdruk

Het project ‘Zelfmanagement in het hart van het zorgproces’ bouwt voort op de in 2014 uitgebrachte blauwdruk van het post-infarcttraject van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC Connect).
Isala Hartcentrum en de Noordwest Ziekenhuisgroep werken volgens deze blauwdruk.

Harteraad

Harteraad verbindt, versterkt en vertegenwoordigt mensen met een hart- of vaataandoening en hun omgeving. Harteraad zorgt voor ontmoetingen, deelt ervaringsverhalen, geeft praktische tips en informatie
over leefstijl, medicijnen, werk, hulpmiddelen en de impact op het gezin.

Bron: Harteraad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen