Patiënten Meander enthousiast over nieuwe digitale voorlichting knieklachten

De afdeling Orthopedie van Meander Medisch Centrum is de afgelopen maanden een proef begonnen met het aanbieden van uitsluitend digitale informatie aan ongeveer 500 patiënten met knieklachten. Met behulp van filmpjes, 3d-animaties en vragenlijsten worden patiënten goed voorbereid op hun (mogelijke) operatie. De eerste resultaten zijn veelbelovend: de patiënt beloont deze wijze van voorlichting met een gemiddeld cijfer van 8,6.

Medify


Ook blijkt uit de evaluatie dat patiënten zeer tevreden zijn over deze manier van informeren en geven bijna alle patiënten aan dat de informatie aansluit op hun behoefte. De orthopedisch chirurgen, die dit als eerste specialisten in Meander aanbieden, zijn eveneens positief over de eerste uitkomsten van Medify, het softwareprogramma dat hiervoor wordt gebruikt. Doordat het overgrote deel van de patiënten vooraf de vragenlijst heeft ingevuld, verloopt het gesprek in de spreekkamer vlotter en efficiënter.

Deze software maakt het mogelijk om zorginformatie stap voor stap aan te bieden aan de patiënt, precies passend bij het moment: vóór, tijdens of na de ingreep. Allerlei methodes worden gecombineerd om patiënten optimaal voor te bereiden: foto’s, video’s, tekst, geluid, vragenlijsten en 3d-animaties van het kniegewricht en de operatietechnieken. Alle materiaal komt samen in een online presentatie. Hierin ziet de patiënt, vanaf het eerste bezoek aan Meander tot aan het herstel thuis, stapje voor stapje wat hem of haar te wachten staat. En krijgt hij of zij alleen die informatie te zien die op dat moment relevant is.

Knieklachten

Orthopedisch chirurg Robert Gaasbeek: “Ik zie het gebruik van Medify dan ook als een andere manier van patiëntvoorlichting die de huidige voorlichting op termijn kan vervangen. Ik verwacht dat het aanbieden van digitale voorlichting de kwaliteit van de patiëntinformatie zal verbeteren en daarmee ook de patiënttevredenheid. Ook zie ik hierdoor meer mogelijkheden om het zorgproces te verbeteren en de kwaliteit van de zorg te verhogen.”

Bekijk het filmpje ‘Goed voorbereid op knieoperaties in Meander MC‘ voor een impressie van Medify.

Bron: Meander MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen