Mensen langer zelfstandig met spraakgestuurde technologie

Array

Dat nieuwe technologie een grote rol kan spelen in het langer zelfstandig blijven functioneren van oudere mensen, bewijzen spraakgestuurde systemen. Ben je als oudere vaak alleen? Ben je een mantelzorger? Of heb je een vader of moeder op leeftijd die vaak alleen thuis is, dan is een spraakgestuurd systeem als Google assistant en Alexa echo dot een gebruiksvriendelijk en betrouwbaar hulpmiddel dat je een geruststellend gevoel geeft. 

Functies van spraakgestuurde systemen

Een unieke functionaliteit van spraakgestuurde systemen is dat je met je stem hulp kan inroepen. Zo is het eenvoudig om elke dag even te melden en checken of  alles goed gaat. Ook kunnen spraakgestuurde systemen je eraan herinneren dat er medicijnen ingenomen moeten worden. Allemaal functies die het veiligheidsgevoel verhogen. Maar een spraakgestuurd systeem heeft ook veel leuks te bieden. Bij het opstaan wordt bijvoorbeeld het nieuws voorgelezen en worden de afspraken van die dag doorgenomen. Je kan vragen waar dat ene leuke restaurantje zit, maar ook het afspelen van je favoriete muziek of het dimmen van de verlichting is met één spraakcommando geregeld.

Simpele werkwijze

Het gebruiksvriendelijke systeem wordt direct geactiveerd na het geven van een commando. Er zijn spraakgestuurde systemen die in  geval van nood of bij het uitblijven van de melding dat alles goed gaat met de gebruiker, ontvangen mantelzorgers, kennissen en/of familie direct een mail en een sms. Contactpersonen zijn zodoende direct op de hoogte van een eventuele penibele situatie van de betrokkene. Q-thuis – is zo’n systeem.

Google Home

Een dergelijk systeem werkt in combinatie met een Google Home-speaker. Elk apparaat heeft een bereik van 7 meter, zodat een netwerkje van 2 of 3 speakers al gauw een hele woning afdekt. De gebruiker van Q-thuis dient voor het downloaden van de besturingsapp in het bezit te zijn van een tablet of smartphone én een goede wifiverbinding. Hoewel de installatie van de speaker(s) niet erg complex is, kan dit ook volledig verzorgd worden.

Lang zelfstandig blijven, wordt met de persoonlijke beveiliging via spraakgestuurde systemen nog verder geoptimaliseerd, omdat men weet dat in geval van nood hulpverlening snel ter plaatse is. Met een spraakgestuurd systeem en de stem van de gebruiker wordt optimaal gebruikgemaakt van de huidige technologische ontwikkelingen.

Bron: De Schrijfdokter

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen