Houtrook is ongezond

0
1110

Met het koudere weer is ook het stookseizoen begonnen. Veel mensen gebruiken in de winter een houtkachel of open haard. Gezellig, maar ook een bron van lucht verontreiniging en gezondheidsklachten. GGD Gelderland-Zuid geeft het volgende advies: ‘Stook geen hout en als je toch stookt, gebruik de houtkachel of open haard niet als hoofdverwarming’.

Houtrook is ongezond

Houtrook is ongezond, voor jezelf en voor de buren. De rook van een houtkachel bestaat uit een mengsel van veel verschillende stoffen. Houtkachels zorgen, net als verkeer, voor luchtverontreiniging. Ze verspreiden fijnstof en roet.

Wat zijn de risico’s van houtstook?

In huizen waar regelmatig de open haard of houtkachel brandt, hebben bewoners meer kans  op luchtwegklachten. Voorbeelden zijn  hoesten, een piepende ademhaling en kortademigheid.

Overlast voor anderen

De GGD krijgt meldingen van mensen die overlast ervaren van de houtrook van buren. Zij geven aan hier gezondheidsklachten van te hebben. Of ze vinden de rook stinken. Soms kunnen buren niet de ramen openzetten omdat het hele huis dan naar rook ruikt.

Wilt u toch houtstoken?

De GGD adviseert om geen hout meer te stoken. Maak je toch de open haard, vuurkorf of houtkachel aan? Volg dan de volgende tips:

  • Stook niet als het mist of als er geen wind is. De rook blijft dan tussen de huizen hangen. Wil je weten wanneer je wel en niet kunt stoken? Kijk op stookwijzer.nu.
  • Stook alleen droog en ongeverfd hout of openhaardblokken.
  • Stook nooit: afval, oud papier, plastic, textiel, spaanplaat en geverfd, geïmpregneerd of gelakt hout.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over houtrook op de website GGD leefomgeving. Hier vind je ook tips om houtrook overlast met de buren te bespreken.

Bron: GGD Gelderland-Zuid