Veiligheid patiënten in het geding bij vervuiling geneesmiddel valsartan

Array

Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en zorgverzekeraars stellen niet de patiënt maar schadebeperking centraal

Wederom worden er een aantal medicijnen met daarin de werkzame stof valsartan uit voorzorg teruggeroepen. Eerder dit jaar speelde dit ook al.
Nu gaat het om een andere vervuiling die mogelijk ook kankerverwekkend kan zijn.

Vervuiling Valsartan met NDEA


De vervuiling met NDEA (N-nitrosodiethylamine) valt boven de op Europees niveau vastgestelde veilige limiet.
Ondanks alle commotie die al eerder dit jaar plaats vond, stelt de IGJ zich op het standpunt dat de kans op het krijgen van kanker bijzonder klein is. En dat daarom de patiënten eerst hun vervuilde geneesmiddel moeten opmaken alvorens de patiënt een niet vervuild geneesmiddel kan krijgen in de apotheek. Zoals het er nu naar uitziet vinden de zorgverzekeraars dit ook en zijn zij niet bereid deze“schade” te vergoeden. Voor de openbare apothekers in Twente is dit standpunt onacceptabel.

Veilige farmaceutische hulp

De apothekers dienen samen met andere daarvoor verantwoordelijk partijen, o.a. IGJ, te waken en te zorgen voor een patiënt veilige zorg. De apothekers staan samen met de huisartsen voor kwalitatief hoogwaardige zorg. Patiënten vervuilde geneesmiddelen laten slikken kan daarbij absoluut niet en doet bovendien inbreuk op het vertrouwen van de patiënt in zijn geneesmiddelen en daarmee het vertrouwen in de farmaceutische zorg.


Met deze stellingname van de IGJ, en mogelijk die van de zorgverzekeraars, en de toch al ongekende te korten van gangbare geneesmiddelen in Nederland, lijkt het Nederlandse Zorgstelsel zich weer een stap verder van de patiënt te verwijderen.Het bestuur van TAO-UA is in overleg met de IGJ en een zorgverzekeraar om deze ontwikkeling anders te benaderen.

Bron: TAO-UA


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen