Bas Leerink verlaat ziekenhuis MST

0
624

Bestuursvoorzitter koos voor transparantie en kreeg daarvoor veel lof

Bestuursvoorzitter Bas Leerink vertrekt volgende maand bij ziekenhuis MST. Leerink was vijf en een half jaar voorzitter van de Raad van Bestuur en daarvoor actief als bestuurder bij Menzis. Onder zijn leiding heeft het ziekenhuis een goed werkend kwaliteitssysteem opgebouwd, is het verhuisd naar een nieuw gebouw en is er de afgelopen jaren een ingrijpende reorganisatie doorgevoerd. Per 1 januari 2019 treedt hij toe als partner bij IG&H als adviseur van zorginstellingen en verzekeraars.

Transparantie

In 2013 trad Bas Leerink aan als bestuursvoorzitter van MST. Hij kreeg op verschillende fronten te maken met zware dossiers. Zo stond MST onder verscherpt toezicht bij de Inspectie, ontbrak er een goed veiligheidsmanagementsysteem en verkeerde het ziekenhuis in zwaar financieel weer als gevolg van de nieuwbouw.

Ook kampte het ziekenhuis in 2013 nog met de naweeën van de zaak rond de neuroloog Jansen Steur, wat het imago van het ziekenhuis beschadigde.Kenmerkend was dat Leerink in deze vijf en een half jaar koos voor meer transparantie. Daarvoor kreeg hij intern en extern veel lof.

Ambitie

De ambitie van de bestuursvoorzitter was om MST weer ‘toekomst vast’ te maken. Dat is gelukt: het MST is tijdig en binnen het budget verhuisd, De NIAZ-accreditatie is eind 2016 behaald, het ziekenhuis heeft uitstekende waarderingen op Zorgkaart Nederland met nog steeds verbeterende patiëntervaringen en het heeft een succesvol programma dat inmiddels ruim 20 miljoen euro aan rendement heeft opgeleverd. Daarnaast is in 2016 een meerjarencontract gesloten met zorgverzekeraar Menzis. Tot slot is MST, samen met andere Santeon ziekenhuizen, in Nederland voorloper op het terrein van Value Based Health Care, een methode die in MST leidt tot concrete verbeteringen voor de patiënt.

Trots

Bas Leerink blikt terug op woelige tijden voor het MST en het personeel. Leerink: “Het was een roerige periode, maar we mogen oprecht trots zijn op wat wij de afgelopen jaren samen met elkaar hebben bereikt.”

Bron: MST

Vorig artikelFaillissement ziekenhuizen belangrijkste kwestie van 2018
Volgend artikelDigitale toegankelijkheid in de zorg wordt het nieuwe normaal
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.