Groeiende internationale belangstelling voor Nederlands zorgprogramma Keerdiabetes2om.nl

Array

Expansie bij en groeiende internationale belangstelling voor Nederlands zorgprogramma Keerdiabetes2om.nl Voeding Leeft breidt uit met nieuwe medische leefstijlprogramma’s en zwaargewichten uit het zorgdomein.

Door de sterke stijging van het aantal deelnemers, het aantal gecontracteerde zorgverzekeraars, de internationale belangstelling en toenemende belangstelling en middelen vanuit de politiek versterkt Voeding Leeft vanaf 1 januari haar topkader met voormalig internist,oud-directeur Nierstichting, nefroloog en multi-bestuurder Willem Geerlings en hoogleraar diabetologie & medisch opinieleider prof. dr. Hanno Pijl.

Geerlings (1950) was eerder bestuurder bij het Erasmus MC, bestuursvoorzitter van MC Haaglanden en is sinds 2014 oa. voorzitter van de RvTVUMC en vanaf de bestuurlijke fusie lid van de nieuwe raad van toezicht van het AUMC. Bij Voeding Leeft zal hij als wetenschappelijk coördinator adviseren entoezien op de wetenschappelijke kwaliteit & integriteit bij medische leefstijlprogramma voor de behandeling van diabetes type 2 en nieuwe medische leefstijlprogramma’s voor oa. hart- en vaatziekten en inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis. Voeding Leeft ontwikkelt deze nieuwe zorgprogramma’s in samenwerking met onder anderen VUMC, LUMC en het Louis Bolk Instituut.

Potentieel medische leefstijlprogramma’s voor diabetes

Geerlings: “ik geloof in het potentieel van innovatieve medische leefstijlprogramma’s als deelbehandeling of zelfs hoofdbehandeling bij chronische ziekten. Deze overtuiging baseren we opgroeiende wetenschappelijke evidentie en de groeiende patiëntenpopulatie met positieve behandelresultaten. Terecht heeft de Tweede Kamer eerder dit jaar dan ook een motie aangenomen om leefstijlgeneeskunde structureel te bevorderen met substantiële middelen[1].Dat moet op een wetenschappelijke verantwoorde wijze worden gedaan. Ik ben overtuigd van het winstpotentieel van medische leefstijlprogramma’s: gezondheidswinst voor de (dokter en) patiënt en uiteindelijk ook financiële winst voor alle premiebetalers van Nederland.”

Pijl (1959) is en blijft verbonden aan het LUMC en was eerder lid van de Gezondheidsraad. Hij heeft zich ontwikkeld als opinieleider opTV en richting politiek door voor een breder publiek te vertellen dat de vaak uiterst kostbare ziekte diabetes type 2 – met uiteindelijk vaak een zeer zware ziektelast –  veelal omkeerbaar is. Pijl:“Mijn wens is om de ruim 1 miljoen patiënten met diabetes type 2 in Nederland via hun eigen arts de kans te geven om deze progressieve ziekte op een medisch verantwoorde wijze om te keren. Dat is vaak mogelijk, nog voordat een kettingreactie aan medische complicaties – zoals hart- en vaatziekten,blindheid, depressie, amputaties-  plaatsvindt.Een specifieke verandering van leefstijl vormt de sleutel naar betere bloedsuikers en gezondheid en minder ziektelast, medicatie en complicaties. Ik zie het als mijn missie om in mijn nieuwe functie zoveel mogelijk artsen en patiënten hiervan bewust te maken en hen te voorzien van wetenschappelijke en praktische klinische kennis hierover. Leefstijlgeneeskunde als behandelvorm is cruciaal voor de transitie van ziekte & zorg naar gezondheid & gedrag.Bij diabetes type 2 is het zelfs het enige medicijn wat echt duurzaam werkt.”

Voeding Leeft

Stichting Voeding Leeft is initiatiefnemer van het met de Zinnige Zorg-award bekroonde programma keerdiabetesom.nl. Deze programma’s zijn niet onopgemerkt gebleven in de politiek. Dit najaar brachten zowel de Tweede Kamer als minister Bruins[2]een werkbezoek aan het team en deelnemers van het programma Keerdiabetesom.nl. Ook vanuit India, Singapore en Hong Kong is er sinds kort interesse en lopen er inmiddels contacten. Volgens de WHO lijden dan ook ca. een half miljard mensen aan diabetes type 2 en gaat dat aantal sterk stijgen, vooral in opkomende economieën[3].“Dit zorgprogramma heeft zelfs een substantieel exportpotentieel. Nederlandse kennis en innovatie die de wereld wat gezonder en beter kunnen maken. Daarom voelen wij ons bevoorrecht hiermee verder aan te slag te kunnen gaan”, aldus Geerlings.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen