Kwart Marokkaanse mannen en Turkse vrouwen krijgt een depressie #BENNIEGEK ?

Zoals u wellicht weet krijgt ruim 10%  van de bevolking te maken met een depressie. Dat is meer dan 1,5 miljoen mensen. Daarvan slikken ruim 300.000 mannen en ruim 600.000 vrouwen antidepressiva. Lage inkomens krijgen twee keer zo vaak antidepressiva voorgeschreven dan hoge inkomens. Bij Marokkaanse mannen en Turkse vrouwen krijgt 1 op de 4 te maken met een depressie (tegen 1 op de 10 bij witte Nederlanders).

 Het taboe op psychische problemen is bij bi-culturele Nederlanders levensgroot. Campagnes van de overheid om depressie bespreekbaar te maken, bereikt deze groep niet. Om dit aan te kaarten is NPO3 YoMo!-presentator  Mo Anouar samen met transculturele psychiater Kitty Riedewald afgelopen vrijdag op bezoek geweest bij staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid.

Campagne depressie voor hoogopgeleide witte vrouwen

Staatssecretaris Blokhuis erkent dat de campagnes in het verleden vooral gericht waren op hoogopgeleide witte vrouwen. In 2019 zal hij extra aandacht vestigen op bi-culturele jongeren. De spotjes zullen dan behalve op tv ook veel meer via social media verspreid worden. Blokhuis benadrukt dat de overheid alle Nederlanders wil bereiken dus ook Marokkaanse mannen en Turkse vrouwen. Alhoewel dat niet eenvoudig is. 

Meer bi-culturele psychologen en psychiaters

In de psychiatrie is cultuursensitief werken (rekening houden met de culturele achtergrond van de cliënt) nog altijd een keuzevak. Volgens psychiater Kitty Riedewald moet dat een verplicht onderdeel worden van de studie, zowel bij Geneeskunde alsook bij Psychologie. Ook moeten er meer bi-culturele psychologen toegelaten worden door de GGZ. Blokhuis beaamt dit maar benadrukt nogmaals dat het niet eenvoudig is om een cultuurverandering door te voeren. In de huidige zorginstellingen worden wel bi-culturele hulpverleners aangenomen maar die moeten werken met westerse modellen en Nederlandse gewoontes die vaak niet aansluiten bij de achterban met als gevolg dat deze hulpverleners het vaak niet vol houden. 

Psychiatrie toegankelijker maken voor bi-culturele groepen

Blokhuis wil de psychiatrie toegankelijker maken voor bi-culturele groepen. Daarvoor is het belangrijk om samen met een aantal ambassadeurs, transculturele psychiaters en ervaringsdeskundigen om tafel te gaan zitten. 

Mo is blij dat de staatssecretaris de campagne om depressie bespreekbaar te maken in 2019 ook gaat richten op bi-culturele jongeren en dat het cultuursensitiever maken van de psychiatrische hulpverlening op de agenda staat.

Bekijk hier de video van de bijeenkomst: https://www.npo3.nl/kwart-van-de-marokkaanse-mannen-en-turkse-vrouwen-krijgt-een-depressie/17-12-2018/WO_KN_15024560

https://www.npo3.nl/kwart-van-de-marokkaanse-mannen-en-turkse-vrouwen-krijgt-een-depressie/17-12-2018/WO_KN_15024560

In de bijlage: 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen