Tijdig vervangen medische apparatuur voor 1 op de 3 ziekenhuizen een probleem?

Array

Onderzoek DLL: Onvoldoende budget maakt dat kwaliteit van zorg in geding komt
Een deel van de Nederlandse ziekenhuizen vindt het lastig om tijdig nieuwe, medische apparatuur aan te schaffen. Uit een rondgang van DLL langs 54 van de 85 grootste ziekenhuis(groepen) van Nederland blijkt dat ruim een derde van de ziekenhuizen er niet of slechts met grote moeite in slaagt om hun medische apparaten tijdig te vervangen. Deze ziekenhuizen noemen onvoldoende financiële middelen daarvoor als voornaamste reden.


Een kleine meerderheid van de ziekenhuizen (56 procent) heeft wel voldoende vermogen om medische apparatuur tijdig te vervangen. Ook komt het geregeld voor dat ziekenhuizen de prioriteit geven aan het aanschaffen van medische apparaten boven andere investeringen (één op de drie), en daardoor wel tijdig de apparatuur kunnen vervangen. Waarschijnlijk zijn het deze ziekenhuizen die aangeven dat de investeringen genoeg zijn om de kwaliteit van hun zorg op peil te houden. Ongeveer één op de vijf ziekenhuizen stelt wel dat door de beperkte mate van investeringen in medische apparatuur de kwaliteit van zorg in het geding komt. 


‘Punt van zorg

Benno Dijkers, Business Development Manager Healthcare bij DLL: “De jaarlijkse druk om te komen tot een sluitende exploitatie mist zijn uitwerking niet op de – vaak noodzakelijke – investeringen in medische apparatuur. Het is goed denkbaar dat de komende jaren steeds meer ziekenhuizen moeite krijgen om tijdig hun medische apparatuur te vervangen. Het is daarnaast ook geen geheim dat het voor ziekenhuizen steeds lastiger is om voldoende, gekwalificeerd personeel aan te trekken. Vanzelfsprekend zit niemand erop te wachten om ook nog te werken met gedateerde apparatuur. Bovendien brengt het gebruik van dergelijke verouderde apparaten vaak onnodig hoge onderhouds- en energiekosten met zich mee.”


Hoogte investeringen wel stabiel

Het bedrag dat jaarlijks in medische apparatuur wordt geïnvesteerd, is volgens de helft van de respondenten de afgelopen vijf jaar nagenoeg stabiel gebleven. In 7 procent van de ziekenhuizen is (steeds) minder geïnvesteerd. De meeste ziekenhuizen kunnen niet exact aangeven hoeveel is besteed aan de aanschaf van nieuwe medische apparatuur, maar gemiddeld schat men dit op 20 procent van het gehele budget. 

Kopen of leasen

Ziekenhuizen kunnen medische apparatuur kopen of leasen. De meeste ziekenhuizen (82 procent) hebben de voorkeur om de medische apparaten te kopen. De belangrijkste reden om te kopen is dat men de apparatuur in eigen bezit wil hebben. Ook bestaat de veronderstelling dat deze optie goedkoper is. (Deels) leasen doet slechts een klein deel van de ziekenhuizen (8 procent). Van de amper vier ziekenhuizen die in het onderzoek aangeeft altijd te leasen, noemt de helft het kostenplaatje en de flexibiliteit als voornaamste motivatie. 


Over DLL

DLL (voorheen De Lage Landen) is een internationale vendor finance organisatie. Het bedrijf werkt in meer dan 30 landen samen met fabrikanten en hun distributiepartners – van erkende distributeurs en zelfstandige dealers tot handelaren – om hen duurzame oplossingen voor de gehele levenscyclus van bedrijfsmiddelen te leveren, waaronder commercial finance, retail finance en financiering van gebruikte apparatuur. DLL is een volle dochteronderneming van de Rabobank Groep.


Bron: DLL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen