Migrainepatiënten wijzen rode wijn aan als uitlokker van aanvallen

0
763

Ruim een derde van de migrainepatiënten wijst alcohol aan als uitlokker van een hoofdpijnaanval. Vooral rode wijn wordt door hen bestempeld als boosdoener. Dat concluderen onderzoekers van het LUMC uit een vragenlijstonderzoek onder 2197 migrainepatiënten. Ze beschrijven hun resultaten in het European Journal of Neurology


Uit de spreekkamer en eerdere kleinere onderzoeken waren al vermoedens gerezen dat alcohol en migraineaanvallen samenhangen, maar dit is het eerste grootschalige onderzoek waarin migrainepatiënten is gevraagd naar hun ervaringen met verschillende alcoholische dranken. Meer dan een derde rapporteerde alcohol als uitlokker van een aanval en meer dan een kwart van de migrainepatiënten drinkt überhaupt geen alcohol vanwege het uitlokkende effect op aanvallen. 


Geen kater

De patiënten die alcohol aanwezen als uitlokker van een hoofdpijnaanval, kregen de vervolgvraag om welke drank het precies ging. Bijna 80 procent van hen wees rode wijn aan als boosdoener. De onderzoekers vinden het onwaarschijnlijk dat het om een katerhoofdpijn gaat omdat de aanval binnen paar uur optreedt na de alcoholinname, terwijl een kater vaak pas de volgende ochtend de kop op steekt. 


Rode wijn met de kerst

Neuroloog Gisela Terwindt: “In de spreekkamer krijg ik dagelijks de vraag hoe het zit met alcohol en migraine, en zeker nu met de komende feestdagen. Het lijkt dus mogelijk niet zo verstandig om rode wijn te drinken bij de kerstmaaltijd. Aan de andere kant, rode wijn lokt niet consequent en zeker niet altijd een aanval uit. Het gaat dus waarschijnlijk om een combinatie van uitlokkende factoren die op dat moment spelen.” 
Meer weten? Lees het artikel ‘Alcoholic beverages as trigger factor and the effect on alcohol consumption behaviour‘ in patients with migraine’ of kijk op www.lumc.nl/hoofdpijn.

Bron: LUMC

Vorig artikelWZA krijgt centrum voor immuuntherapie
Volgend artikelBegeleid je patiënten die medicinale cannabis gebruiken?
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.