Verbetering Drentse hartzorg dankzij nieuw research laboratorium

0
521

De cardiologen van Treant openden deze week een eigen research laboratorium in ziekenhuislocatie Scheper van Treant in Emmen. Dit laboratorium maakt het mogelijk om patiëntvriendelijk en efficiënt deel te kunnen nemen aan wetenschappelijk onderzoek. Door deelname aan internationaal en nationaal onderzoek én door het opzetten van eigen studies zoals geneesmiddelenonderzoek kan de Drentse hartzorg verbeterd worden.

Onderzoeksmateriaal hartzorg

In dit laboratorium is voor de onderzoekers alles aanwezig om snel en met behoud van kwaliteit onderzoeksmateriaal (bijvoorbeeld bloed) te analyseren. Patiënten die deelnemen aan een studie komen voor bloedafname direct langs bij het research laboratorium, bloedprikken op het reguliere lab is dan niet langer nodig. Extra schakels voor prikken, verwerken en verzenden van onderzoeksmateriaal zijn dan overbodig. Tegelijkertijd levert het kortere wachttijden op voor ‘gewone’ patiënten in de polikliniek.

Cardioloog Hong Kie The: “Werken aan ontwikkeling en verbetering van zorg is voor ons als cardiologen onlosmakelijk verbonden met ons vak. We zijn dan ook erg blij met ons nieuwe research laboratorium. Want daarmee zijn we in staat om dichtbij de patiënt én onze eigen collega’s in de dagelijkse zorg te werken aan de beste behandeling voor hart- en vaatziekten.”

Onderzoek naar Colchicine

Op dit moment doen de cardiologen onder andere onderzoek naar de werking van het medicijn Colchicine. Dit medicijn – gemaakt van een eeuwenoud plantje – is eigenlijk bedoeld voor mensen met jicht, maar zou ook kunnen beschermen tegen een hartinfarct en beroerte. Aan dit internationale onderzoek nemen 32 ziekenhuizen deel. Drie daarvan – waaronder ook Treant – doen daarbij een extra bloedwaardenonderzoek. Dat gebeurt in het eigen cardiologisch research laboratorium.

Patiënten die deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek zijn daaraan voorafgaand áltijd benaderd door hun cardioloog of research medewerker.

Bron: Treant

Vorig artikelWethouder en oogarts geven vuurwerkles aan Rotterdamse jeugd
Volgend artikelWZA krijgt centrum voor immuuntherapie
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.