KNMT reageert op ‘endo-onderzoek’ RTL Nieuws

De meeste klachten en schadeclaims die tandartsen krijgen, gaan over wortelkanaalbehandelingen. Dat blijkt uit eigen onderzoek van RTL Nieuws.

Claims

Het nieuwsprogramma onderzocht ruim 140 zaken van veroordeelde tandartsen uit de afgelopen vijf jaar. Van alle ingrepen komt de wortelkanaalbehandeling daar het meest voor. Twintig keer werd er een straf uitgedeeld, variërend van een waarschuwing tot een schorsing. De grootste verzekeraar van tandartsen, VvAA, vergoedt jaarlijks 60 claims. In 26 procent van de gevallen gaat het ook hier om een mislukte wortelkanaalbehandeling, meldt RTL. 

Reactie KNMT

De KNMT heeft RTL Nieuws desgevraagd laten weten dat het aantal tuchtzaken over een periode van vijf jaar een zeer beperkt aantal is gegeven het feit dat tandartsen zo’n 44 miljoen patiëntcontacten per jaar hebben. Er worden jaarlijks zo’n 450.000 wortelkanaalbehandelingen uitgevoerd. “Ondanks de complexiteit van de ingreep gaat het dus in de meeste gevallen goed”, aldus voorzitter Wolter Brands.

DETI

“Dat is vooral te danken aan de door de vereniging van endodontologen opgestelde beslisboom (DETI) op basis waarvan de moeilijkheidsgraad van de behandeling wordt bepaald. Aan de hand van dit protocol kan de tandarts beslissen of hij de patiënt doorverwijst naar een endodontoloog.”

Doorverwijzen

Lang niet iedereen hoeft dus te worden doorverwezen. Brands: “En dat is fijn, want als alle patiënten voor een wortelkanaalbehandeling naar de endodontoloog zouden moeten dan zou dat leiden tot forse wachttijden en tot het onnodig lang doorlopen met pijn voor de patiënt.”

Bron: KNMT

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen