Antoinette Hertsenberg terug met spraakmakende zorg-innovaties in Dokters van Morgen

Array

Antoinette Hertsenberg onderzoekt in een nieuw seizoen Dokters van Morgen spraakmakende innovaties in de zorg. Hoe kunnen we met behulp van ons DNA een lang en gezond leven leiden? Kunnen we met behulp van ons immuunsysteem ziektes als MS en kanker genezen? En hoe belangrijk is een evenwichtig microbioom voor onze gezondheid? Antoinette volgt een patiënt die na een dwarslaesie weer kan lopen en duikt wederom in de wereld van bacteriofagen. Dokters van Morgen is vanaf dinsdag 8 januari te zien om 21.25 uur bij AVROTROS op NPO 1.



Kun je veroudering vertragen door DNA te veranderen?


Ouder dan 100 jaar worden; in goede gezondheid en zonder een spoor van geheugenverlies. Is dat mogelijk? En in hoeverre speelt je DNA hierbij een rol? Dementie, hartziekten en kanker kunnen allemaal het gevolg zijn van veroudering van het DNA. Kun je die veroudering vertragen of stopzetten door het DNA te veranderen? Antoinette ontmoet onder meer biohacker en microbioloog Brian Hanley, die dit op zichzelf probeert. En ze spreekt met dr. Peter de Keizer, die muizen veel langer gezond hield met een levenselixer.


Immuunsysteem beïnvloeden


Als je immuunsysteem niet goed werkt, kunnen onder andere MS, allergieën of kanker ontstaan. Wat hebben deze ziektes met elkaar te maken? En hoe kunnen we het immuunsysteem beïnvloeden? Antoinette kijkt mee met MS-patiënten die via voeding hun ziekte proberen terug te dringen. Ze volgt het proces bij de Pindapoli, waarbij onderzocht wordt of voorkomen kan worden dat baby Sepp, net als zijn moeder, een pinda-allergie ontwikkelt. En ze ontmoet Prof. Jolanda de Vries, die met een baanbrekende therapie het immuunsysteem van kankerpatiënten kan resetten, zodat de kankercellen door het eigen lichaam worden afgebroken.



Uniek kijkje in de darmen


Antoinette duikt in de wereld van ons microbioom. Ze volgt de Britse journalist en arts Michael Mosley, die een uniek kijkje geeft in zijn darmen. Er blijkt een heel universum schuil te gaan in de wereld van bacteriën. Voor patiënten met het prikkelbare darm syndroom (PDS) blijkt een evenwichtig microbioom alle verschil te maken. Dokters van Morgen volgt Lieke, Tim en Rosemary, die tien weken lang hun voeding aanpassen op basis van hun microbioom in de hoop beter te worden. En olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden laat, samen met Antoinette, zijn microbioom checken in Israël om zo tot een gepersonaliseerd dieet te komen.


Weer lopen na een dwarslaesie


Dokters van Morgen volgt een jaar lang Gert-Jan, die na een operatie in Zwitserland weer kan lopen na een dwarslaesie. Een doorbraak in de wereld van de revalidatie. En in de Verenigde Staten worden hersenschuddingen heel anders behandeld dan in Nederland. Daar is zelfs bij wet geregeld dat bij sportwedstrijden je verplicht gewisseld wordt na een val. Antoinette volgt toptalent Rianne Schorel, die na een voetbalwedstrijd een zware hersenschudding oploopt en zelfs depressief wordt. Na intensieve behandeling in de Verenigde Staten kan zij alles weer. En het programma neemt een kijkje in het gloednieuwe Daan Theeuwes Kliniek, waar gefocust wordt op jongeren en jongvolwassenen.



Bacteriofagen: waar staan we in Nederland?


Al eerder besteedde Dokters van Morgen aandacht aan bacteriofagen. Fagentherapie als alternatief voor antibiotica is in Nederland niet toegestaan. Na de uitzending vestigden velen hun hoop op bacteriofagen en zijn er verschillende acties ondernomen om ook in Nederland patiënten te behandelen. Maar hoe staat het er nu in Nederland voor? Kunnen patiënten inmiddels behandeld worden? We volgden het afgelopen jaar verschillende patiënten die voor hun zoektocht naar onder andere naar Georgië en Polen afreisden. En Antoinette gaat naar Brussel en de Verenigde Staten, waar inmiddels studies zijn begonnen naar fagen als toepassing voor (ernstige) infecties.

Dokters van Morgen is vanaf dinsdag 8 januari om 21.25 uur te zien op NPO 1

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen