Rol van een eiwit op de ontwikkeling van het hart

0
463
Microscope

Aangeboren hartafwijkingen (CHD) zijn een van de meest voorkomende typen aangeboren afwijkingen. Dit komt voor bij iets minder dan één procent van de levendgeborenen. De moleculaire oorzaak van deze hartafwijkingen is grotendeels onbekend, hoewel er veel onderzoek naar wordt gedaan. Enkele jaren geleden is vastgesteld dat het eiwit Follistatine-like 1 (Fstl1) een rol speelt bij het ontstaan ervan.

Eiwit Fstl1

Het eiwit Fstl1 wordt door cellen uitgescheiden en komt in verschillende plekken van het hart tot expressie. Dat gebeurt tijdens de ontwikkeling van het orgaan, maar ook als het hart volgroeid is. Dit proefschrift heeft gepoogd de rol van het eiwit in kaart te brengen. Prakash vond een nieuw signaalpad dat geregeld wordt door Fstl1. Het eiwit regelt een belangrijke overgang in de groei van hartcellen net na de geboorte. Ook is het eiwit van belang voor het bindweefsel van een bepaalde hartklep.

Prakash gebruikte voor haar onderzoek muizen die geen Fstl1 hadden. Dit leidde tot de dood bij geboorte, als gevolg van ademnood. Deze muizen vertoonden verder een reeks van afwijkingen waaronder hart-, long- en skeletafwijkingen. Op basis daarvan kon de onderzoeker haar conclusies trekken.

Stuti Prakash: ‘The role of Follistatin-like 1 (Fstl1) in the developing heart’.

Promotor: prof. dr. V.M. Christoffels

Bron: Amsterdam UMC

Vorig artikelStoppen met roken in 2019 betekent fors premiebesparen in 2021
Volgend artikelNederland verwelkomt EMA in Amsterdam
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.