Bezoek aan dienstapotheek vooral met antibioticumrecept

Array

Ongeveer 900.000 mensen deden in de afgelopen twaalf maanden een beroep op farmaceutische zorg buiten de reguliere openingstijden van apotheken. Voor een deel gaan ze daarvoor naar specifieke dienst¬apotheken. Op meer dan de helft van hun recepten staan antibiotica en pijnbestrijders. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Nederland kent verspreid over het land zo’n kleine veertig specifieke dienstapotheken, die alleen open zijn als ‘gewone’ apotheken dicht zijn. Daarnaast zijn er nog eens ongeveer zestig – vooral poliklinische – apotheken die naast hun farmaceutische zorgactiviteiten op werkdagen overdag, ook in het weekend, ’s avonds en deels ook ’s nachts, voor patiënten klaarstaan.

Dienstapotheken


Omdat de kosten die deze apotheken maken, niet kunnen worden gedekt uit reguliere terhandstellingstarieven mogen deze apotheken hogere tarieven in rekening brengen. Voorwaarde daarbij is wel dat een grote regionale zorgverzekeraar meekijkt in de begroting en exploitatierekening. Het verhoogde tarief is gemaximeerd, zodat patiënten – via verrekening met het eigen risico – niet buitensporig voor spoedzorg moeten betalen. Het maximum voor 2018 is € 45,00 (€ 42,45 exclusief btw).
Apotheken die kunnen aantonen dat ze niet uitkomen met dat tarief, kunnen een aanvullende subsidie bij de landelijke overheid aanvragen. De subsidieregeling, waarvan de SFK niet weet in welke mate apotheken daarvan gebruikmaken, eindigt overigens aan het einde van dit jaar.
Uit cijfers van de SFK blijkt dat in de afgelopen twaalf maanden bij bijna 1,4 miljoen verstrekkingen van receptplichtige geneesmiddelen binnen het basispakket, een diensttarief in rekening is gebracht. Deze tarieven variëren in 2018 van ongeveer € 18,50
tot de eerdergenoemde € 42,45. Van ongeveer 30% van die verstrekkingen is dat tarief minder dan € 25 en van nog eens 30% komt het uit tussen de € 25 en € 30. Van ongeveer 5% is dat meer dan € 42.

Een kwartje per maand

Als de tarieven voor alle verstrekkingen worden getotaliseerd komen de kosten voor 2018 naar verwachting uit op bijna € 40 miljoen. Met dat bedrag wordt in feite de farmaceutische zorgverlening buiten kantooruren gefinancierd. Uitgesmeerd over alle premiebetalende verzekerden komt dit neer op een bedrag van € 0,25 per maand (exclusief btw). In de praktijk valt dit lager uit omdat een onbekend deel van de kosten via het eigen risico alsnog door verzekerden zelf wordt betaald.


Dit geldt naar verwachting zeker voor een deel van de ongeveer een half miljoen mensen die alleen een beroep doen op een apotheek buiten kantooruren en door het jaar heen niet bij een ‘gewone’ apotheek komen. De kosten vallen nog lager uit als er rekening mee wordt gehouden dat mensen het normale terhandstellingstarief (deels met toeslag voor een eerste-uitgiftegesprek) betalen als ze het geneesmiddel wel binnen kantooruren zouden hebben afgehaald.

Meest penicilline

Buiten de kantooruren verstrekken apotheken antibiotica van het penicillinetype het vaakst (16%), gevolgd door de opioïdepijnstillers en NSAID’s (ieder 11%). Gezamenlijk zijn pijnstillers en antibiotica goed voor meer dan 50%.

Aandeel van geneesmiddelgroepen in verstrekkingen door apotheken buiten kantooruren (2018)

geneesmiddelgroepATC3bijzonderheden / toepassingaandeel
1J01CJ01Cantibiotica16,1%
2opioïdenN02Apijnstilling11,4%
3nsaid’sM01Apijnstilling, ontstekingsremming11,2%
4overige antibioticaJ01Xvooral nitrofurantoïne (85%)5,2%
5A06AA06Abij of voorkomen verstopping3,8%
6corticosteroïden systemisch gebruikH02Avooral prednisolon3,7%
7antithromboticaB01Avoorkomen bloedstolling3,3%
8sympathicomimetica voor inhalatieR03Abij benauwdheidsklachten3,2%
9oogzalf, -druppels met antibioticaS01Aantimicrobiële middelen3,0%
10antihistaminica systemisch gebruikR06Abij allergische aandoeningen2,9%

Pijnstilling en infectiebestrijding bovenaan bij dienstreceptuur
 

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen