Dreigend huisartsentekort Friesland

0
623
Stethoscope and glasses on black laptop

Er is een huisartsentekort in Friesland, waardoor steeds meer mensen zonder huisarts zitten. Op korte termijn gaan meer dan 100 Friese huisartsen met pensioen en de instroom van jonge huisartsen stokt. Huisartsen die stoppen vinden lastig een opvolger om de praktijk over te nemen. Ook blijkt het vinden van (langdurige) waarneming niet eenvoudig. Voor de inwoners van Friesland vinden we het erg belangrijk dat er voldoende goede huisartsenzorg is én blijft.

Huisartsentekort


In Leeuwarden groeien de wachtlijsten. Hoe kunnen we dit probleem oplossen? Moeten we het huisartsenberoep aantrekkelijker maken door het loon te verhogen? Moeten we huisartsen importeren uit het buitenland? Of moeten we de studie geneeskunde makkelijker maken? Moeten we huisvesting voor artsen goedkoper maken of bonussen geven aan artsen die zich in Friesland willen vestigen?


Marianne van den Anker sprak hier zondag 13 januari over in de NPO Radio 1 bus met politici, burgers en huisartsen.

Zorgverzekeraar De Friesland spant zich hiervoor in, samen met Wagro Friesland (belangenbehartiger niet gevestigde huisartsen), Dokterszorg Friesland, ROS Friesland, GGD Fryslân en natuurlijk de Friese Huisartsenvereniging (FHV). Samen hebben zij een plan gemaakt waarmee ze de huisartsenzorg in Friesland continueren.

Gezamenlijk plan van aanpak

In het gezamenlijke plan van aanpak Continuïteit huisartsenzorg Friesland leest u wat we de komende tijd aan activiteiten organiseren om de huisartsenzorg te continueren.

De administratieve en/of juridische kant van een praktijkovername kan een barrière vormen om zelf een praktijk te starten of om een over te nemen. Om de drempel te verlagen bieden we op dit vlak ondersteuning op maat. Naast het regelen van praktische zaken tussen verzekeraars en de nieuwe huisarts, ondersteunen we als dat nodig is de startende huisarts onder voorwaarden ook financieel.

Nieuwe financieringsvormen voor (startende) huisartsen

Ook is er de mogelijkheid om (financiële) afspraken te maken voor de start of overname van een huisartsenpraktijk als dit via reguliere financiering via een bank niet mogelijk is. Dit kan in de vorm van garantiestelling, bevoorschotting of met andere financieringsconstructies. Zorgverzekeraar De Friesland maakt aan de hand van de voorwaarden dergelijke financiële afspraken.

Vorig artikelBtw-vrijstelling sport per 2019 uitgebreid
Volgend artikelSneller herstel dankzij robot-revalidatie
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.