Meer kans op hartfalen en longkanker door ernstig jeugdtrauma

Array

In haar boek ‘Ingrijpende jeugdervaringen en gezondheidsproblemen’ gaat kinderarts Nadine Burke Harris in op het bewezen effect van jeugdtrauma op de algemene gezondheid.

Op basis van langlopend onderzoek stelt zij (en anderen) dat alle ingrijpende jeugdervaringen – van verlies en scheiding tot misbruik en verwaarlozing – een blijven effect kunnen hebben op de gezondheid. Deze ervaringen kunnen zelfs veranderingen veroorzaken in ons biologische systeem, onze reactie op stress en onze vatbaarheid voor ziekten. Twee op de drie mensen hebben zo’n ervaring opgedaan – los van oorlogsgebieden of specifieke wijken. Vier van dergelijke ervaringen (ACE’s) kunnen zelfs de kans op hartfalen en longkanker vergroten. Jeugdtrauma is nog erg onderbelicht in het ziekte-behandelingsprogramma. Burke Harris vraagt met dit boek aandacht hiervoor. Het is met die reden dat ik contact met je opneem.

Uit het Adverse Childhood Experience (ACE) onderzoek onder 17.500 volwassenen blijkt dat hoe hoger de ACE-score is, hoe groter de kans op gezondheidsproblemen wordt. 60% van de volwassenen ‘scoort’ minstens 1 ACE. Met haar boek doet Burke Harris een oproep aan artsen om meer aandacht te geven aan jeugdtrauma als oorzaak van fysieke problemen en niet slechts te focussen op het oplossen van de symptomen. De vertaling van haar boek The Deepest Well, is eind vorig jaar uitgebracht en is getiteld ‘Ingrijpende jeugdervaringen en gezondheidsproblemen’.

De potentie van een jeugdtrauma

Na twee jaar medisch onderzoek onder 17.421 volwassenen blijkt dat ingrijpende jeugdervaringen letterlijk onder de huid gaan zitten en veranderingen teweegbrengen die tientallen jaren in het lichaam kunnen blijven sluimeren. Ze kunnen een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van een kind en ze kunnen de fysiologie beïnvloeden. Ze zijn in staat om chronische ontstekingen en hormonale veranderingen te veroorzaken die blijvend kunnen zijn. Jeugdtrauma’s hebben de potentie de hersenontwikkeling negatief te beïnvloeden en de vorming van DNA te wijzigen. Verwaarlozing, geweld, misbruik en angst kunnen een blijvende inwerking hebben op de celdeling. Ingrijpende jeugdervaringen hebben een levenslange impact op het emotionele, psychische én lichamelijke vlak en kunnen het risico op hartziekten, beroertes, kanker en diabetes – en zelfs alzheimer – drastisch vergroten.

Toekomst

Burke Harris roept artsen, hulpverleners en leerkrachten op de vicieuze cirkel te doorbreken door zich te richten op het vroegtijdig signaleren van een jeugdtrauma en de behandeling daarvan mee te nemen in de totaalaanpak, en geen genoegen te nemen met slechts een behandeling met medicatie. De kinderarts pleit voor een ACE-screening als onderdeel van de prenatale zorg en een aankruisvakje dat bevestigt dat ieder kind op school een ACE-screening heeft gehad, net zoals ze hun vaccinaties en medische onderzoeken krijgen. Ook pleit ze ervoor dat leerkrachten leren de symptomen van toxische stress bij hun leerlingen te herkennen. Ingrijpende jeugdervaringen kunnen niet worden voorkomen, maar een juiste behandeling kan voorkomen dat een jeugdtrauma en de gevolgen ervan van generatie op generatie op generatie worden doorgegeven.

Over Nadine Burke Harris


Met haar boek geeft de van oorsprong Canadese Nadine Burke Harris inzicht in de rol die ingrijpende jeugdervaringen kunnen spelen in een leven en leert ze de lezer welke mogelijkheden er zijn voor behandeling. Kinderarts Burke Harris is oprichter en CEO van het Center for Youth Wellness in de wijk Bayview Hunters Point in San Francisco. Haar TED-talk is meer dan 3miljoen keer bekeken.

Bron: Uitgeverij Mens!

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen