Universiteit Leiden viert 444ste verjaardag en komt naar je toe!

De Universiteit Leiden bestaat dit jaar 444 jaar! De universiteit gaat deze bijzondere leeftijd in 2019 op een bijzondere manier vieren: samen met de inwoners van Leiden en Den Haag.

444 Projecten

Hoogleraren komen langs op basisscholen, gezinnen en kinderen kunnen meedoen met een vossenjacht door Leiden en Den Haag, en medewerkers en studenten vieren met hun buren op straat Burendag. In dit persbericht vast een sneak preview van een aantal 444-projecten.

Elke maand een activiteit

In het stadhuis, in het klaslokaal, in het café, op festivals. Met een prijsvraag, een fietstocht of een podcast. Op verrassende plekken, onverwachte momenten en nieuwe manieren kunnen inwoners en bezoekers van Leiden en Den Haag in 2019 de Leidse universiteit tijdens de 444-viering (beter) leren kennen. Elke maand is er een activiteit, in Leiden en/of Den Haag.  

‘We komen naar je toe’


Carel Stolker, rector magnificus: “De deuren van de universiteit staan al vaak open, maar we weten dat meestal dezelfde mensen dan binnen lopen. Want niet iedereen kent ons, weet wat we doen, of weet ons te vinden.  Daarom draaien we het bij deze 444-viering om: we komen naar je toe. In je klas, in je wijk, in je straat. De hele viering is gericht op verbinden – met de inwoners en bezoekers van Leiden en Den Haag. Want de universiteit is er voor de samenleving.‘

Cadeau aan de stad


De Universiteit Leiden was in 1575 een cadeau voor de stad Leiden, van Willem van Oranje, zo wil de legende, omdat de stad zich zo dapper had verzet tegen de Spanjaarden. 444 jaar later is het tijd voor weer een cadeau aan de stad: een feestje. En niet alleen voor Leiden, maar ook voor Den Haag. Want de Universiteit Leiden is gevestigd in twee steden.

Gastlessen in groep 7 door 61 hoogleraren


De dies natalis, de 444ste verjaardag van de Universiteit Leiden is de officiële start van de 444-viering.  Die ochtend gaan 61 Leidse hoogleraren, onder wie vice-rector Hester Bijl en Wim van Saarloos, president van de KNAW en hoogleraar Natuurkunde, een gastles geven aan in totaal 1600 leerlingen van groep 7 op basisscholen in Leiden en Den Haag. Dit Meet the Professor-project is een initiatief van het Wetenschapsknooppunt.

Robbert Dijkgraaf krijgt eredoctoraat


Het cortège tijdens de diesviering op 8 februari heeft dezelfde muzikale begeleiding als 444 jaar geleden. Natuurkundige Robbert Dijkgraaf en celbiologe Melissa Little krijgen een eredoctoraat. Een dag na de dies, op 9 februari, spreekt Dijkgraaf, samen met onder meer astronoom Ewine van Dishoeck, op de Women & Girls in Science Day.

Tentoonstelling in het Leidse stadhuis


Vanaf 25 januari kunnen bezoekers van het Leidse stadhuis de tentoonstelling 444 jaar Stad & Universiteit bekijken. De band met Oranje, studentenhuizen, het Leiden Bio Sciencepark en veel meer: wat de universiteit en de stad voor elkaar betekenen wordt hier zichtbaar.  Ook in de Universiteitsbibliotheek is een tentoonstelling, en de UB organiseert op 20 februari een publieksmiddag met lezingen.

Valentijnsdag: Leiden loves Science


Leidse wetenschappers verklaren de liefde aan hun vak tijdens de Leiden Loves Science avond op 14 februari, Valentijnsdag, in het Rijksmuseum voor Oudheden. Met onder meer lezingen van Christine Mummery en eredoctor Melissa Little over (de toekomst van) stamcellen.

Onderzoek door en met inwoners


Een nieuw onderzoek met en door inwoners van Leiden en Den Haag: dat wordt mogelijk dankzij het 444 Citizen Science Project. We dagen inwoners en wetenschappers uit om samen onderzoek te doen naar (maatschappelijke) vraagstukken.

Singelloop Leiden


De Universiteit Leiden en de Singelloop hebben samen iets te ‘vieren’, 2019 is namelijk ook het jaar van de 44e editie van de Singelloop. Vanwege onze 444ste verjaardag sponsort de Universiteit Leiden de goede doelen van de Singelloop.

Viering in Den Haag


Ook in Den Haag, de stad waar Universiteit Leiden sinds 20 jaar ook gevestigd is, zijn er Haagse 444-activiteiten.  Op het bevrijdingsfestival, een van de grootste feesten in Den Haag, presenteert de Universiteit Leiden zich met oa een levensgroot 4-op-een-rij-spel, en met lezingen tijdens de Vrijheidsweken voorafgaand aan het festival. Ook komt er een fietsroute van 44,4 kilometer, die de twee vestigingssteden van de universiteit verbindt.

Collectors item: 444-sokken


Het logo van 444 is ontworpen door Kunstacademiestudente Clara Lezla. Het logo staat op de enige echte 444-sokken. Ook siert het logo de 444-bakfiets, die tijdens evenementen in Leiden en Den Haag de 444-viering onder de aandacht brengt.

Bron: Universiteit Leiden

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen