Nieuwe methode om wonden te dichten zorgt voor forse afname heropnames

Array

In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 50.000 mensen, vaak oude en kwetsbare mensen, een knie- of heupprothese. Tussen de 10% en 20% van deze mensen heeft na het plaatsen van de prothese last van vocht uit de wond (wondlekkage). Dit kan leiden tot infecties en bijkomende ongemakken. De patiënt moet de wond laten behandelen en bij een infectie een nieuwe operatie ondergaan. Ramon Roerdink, physician assistant Orthopedie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ), ontwikkelde samen met het orthopedisch team van het JBZ een nieuwe wondsluitmethode. Dankzij deze nieuwe methode is in het JBZ het percentage wondlekkages teruggebracht van 11.7% naar 1.9%.  

In het JBZ worden jaarlijks ongeveer 850 mensen behandeld voor het plaatsen van een knie- of heupprothese. Voorheen kwamen ongeveer 100 mensen terug naar het ziekenhuis met een wondlekkage, om hun wond te laten behandelen. Door de nieuwe wondsluitmethode is dit aantal afgenomen naar zo’n 16 mensen per jaar.

Infecties

Door een wondlekkage kan ook een infectie ontstaan. Wanneer zo’n infectie ontstaat, is dit niet te bestrijden met alleen antibiotica. Een operatie is dan nodig om de prothese schoon te maken en opnieuw te plaatsen. Landelijk gezien krijgt 1 tot 2% van de mensen na een heup- of knieprothese een infectie. Door de nieuwe wondsluitmethode is het percentage mensen met een infectie bij het JBZ teruggebracht naar 0,4% voor deze operaties.

Bron: JBZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen