Sint Maartenskliniek en Zimmer Biomet werken samen aan verbetering orthopedische zorg

0
640

De Sint Maartenskliniek gaat nauw samenwerken met Zimmer Biomet, een toonaangevende wereldspeler op het gebied van medical devices. Het doel van de samenwerking is het verder verbeteren van de orthopedische patiëntenzorg. Vandaag tekenden de partijen een officiële samenwerkingsovereenkomst.

Verbetering zorg

Mark Van Houdenhoven, voorzitter Raad van Bestuur Sint Maartenskliniek: “We willen met deze overeenkomst meer bereiken dan alleen het leveren van prothesen, het gaat om het continu verbeteren van de patiëntenzorg”. De Sint Maartenskliniek loopt in Nederland voorop als het gaat om operaties met heupprothesen. Wij hebben veel kennis en ervaring waar ook specialisten uit het buitenland regelmatig een beroep op doen. Deze kennis en ervaring willen we graag delen met Zimmer Biomet. Zij leveren goede prothesen, internationale ervaring, kennis en netwerken in de zorg. Deze brede samenwerking draagt bij aan diverse verbeteringen in de zorg.

Roland van Esch, general manager Zimmer Biomet: “Zimmer Biomet heeft als streven om de kwaliteit van zorg en de processen rondom de orthopedische patiënt continu op een hoger niveau te brengen. Daarom is Zimmer Biomet verheugd om de samenwerking met de Sint Maartenskliniek nu ook in een meerjarige overeenkomst vast te leggen. Hiervoor worden gezamenlijke nieuwe initiatieven ondernomen zoals het protocol ‘enhanced recovery’, dat heeft geleid tot een korter verblijf van patiënten in het ziekenhuis. Ook zijn andere efficiency-aspecten in een ‘gainsharing’ model vastgelegd.”

Cijfers heupprothesen*

In 2017 voerde de Sint Maartenskliniek ruim 1.100 totale heupprothese-operaties uit en 335 heuprevisie-operaties, verreweg de meeste in Nederland. Het eerstvolgende ziekenhuis voerde zo’n 145 van dergelijke revisieoperaties uit. De heuprevisie-operatie is een complexe operatie die nodig is als een heupprothese niet (goed) functioneert en geheel of gedeeltelijk moet worden vervangen. Het gaat hierbij vooral om patiënten die vanuit andere ziekenhuizen komen. Al deze patiënten komen uit heel Nederland.

Bron: zorginzicht.nl openbare database – Zorginstituut Nederland