Veel meer trombose bij kinderen met kanker

Array

Het aantal gevallen van trombose bij kinderen die worden behandeld voor kanker, is de afgelopen 25 jaar vertwaalfvoudigd. Kinderen met acute lymfatische leukemie en lymfomen lopen het meeste risico hierop. Van hen krijgt ongeveer één op de dertien kinderen trombose. Daarnaast krijg je makkelijker trombose als je ouder wordt. Dit zijn de belangrijkste conclusies van het proefschrift van Klaassen over trombose bij kinderen met kanker.

Trombose in het hoofd


Bijna de helft van de kinderen met leukemie die trombose krijgen, heeft een trombose in het hoofd. Eenderde houdt daaraan blijvend klachten over. Zowel preventie als behandeling met antistolling (laag-moleculair-gewicht-heparine) is bewezen veilig en effectief. Maar er is behoefte aan goede richtlijnen om trombose te voorkomen.


Een bloedprop in een ader (veneuze trombose) is een belangrijke complicatie bij de behandeling van kanker bij kinderen. Dat is onwenselijk, want trombose kan zowel op korte als op lange termijn problemen geven. Klaassen heeft onderzocht hoe vaak trombose voorkomt bij kinderen die zijn behandeld voor kanker. Daarnaast heeft ze gekeken welke factoren ertoe bijdragen dat er makkelijker trombose ontstaat. Tot slot heeft ze onderzocht hoe trombose het beste kan worden behandeld en of dit veilig is. En nog veel belangrijker: hoe kan worden voorkomen dat kinderen na hun behandeling tegen kanker trombose krijgen?

Zeldzame complicatie


Volgens Klaassen is het duidelijk dat trombose geen zeldzame complicatie is in deze groep, wat gevolgen heeft voor de gezondheid van de kinderen. Het is belangrijk om kinderen die risico lopen, te beschermen met medicatie, die al voorhanden is. Klaassen pleit ervoor om in een vervolgstudie te kijken of alle kinderen medicatie nodig hebben, of dat het volstaat om alleen de kinderen met een hoog risico op trombose medicijnen te geven.

Irene Klaassen: ‘Venous thromboembolic disease in pediatric malignancies; epidemiology and prevention’.
Promotores: prof. dr. S. Middeldorp en prof. dr. C.J. Fijnvandraat
Co-promotores: dr. C.H. van Ommen en dr. M.D. van de Wetering

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen