Bruins na uitzending Dokters van Morgen positief over Nederlands Fagenonderzoek

Array

Minister Bruins van Medische Zorg staat positief tegenover onderzoek naar bacteriofagen in Nederland. Dit zegt hij naar aanleiding van het AVROTROS-programma Dokters van Morgen dat gisteren aandacht besteedde aan bacteriofagen. Bacteriofagentherapie – en vooral onderzoek daarnaar – is in Nederland nu nog praktisch onuitvoerbaar door wet- en regelgeving, terwijl zieken bij wie antibiotica niet (meer) werkt er baat bij zouden kunnen hebben. In de uitzending deden onderzoekers een oproep aan de minister om te helpen dergelijk onderzoek ook in Nederland mogelijk te maken.

Fagen


Bacteriofagen zijn killervirussen die heel specifiek een bacterie kunnen aanvallen en doodmaken en een mogelijk alternatief zouden kunnen zijn voor antibiotica. In landen als Georgië en Polen zijn bacteriofagen gemeengoed en ook in België wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de therapeutische toepassing van bacteriofagen. Vooralsnog leek dit in Nederland praktisch onmogelijk.

In de uitzending van Dokters van Morgen riep microbioloog prof. Marc Bonten de minister op om het ook in Nederland mogelijk te maken onderzoek te kunnen doen naar bacteriofagen. Bonten: “Op dit moment onderzoeken we of het onderzoek in samenwerking met een Belgisch ziekenhuis in België kunnen uitvoeren. Wellicht mogelijk, maar verre van ideaal voor Nederlandse patiënten. Mijn oproep is om de Belgische procedure (magistrale bereiding red.) serieus te onderzoeken.”

Patiënt beschermen



Na de oproep in Dokters van Morgen gaf minister Bruins een reactie: “Medisch wetenschappelijk onderzoek moet veilig gebeuren. Hiervoor gelden heldere regels. Het klopt dat dit niet altijd gemakkelijk is, maar dat is logisch omdat we patiënten willen beschermen. De inspectie heeft al contact gehad met meneer Bonten om mee te denken over hoe dit onderzoek kan worden opgezet binnen de geldende wet en regelgeving. Dat lijkt me de juiste weg en dat ondersteun ik van harte”.

Afgelopen mei concludeerde het RIVM dat er in Nederland nog te weinig kennis is over de behandeling van infecties met bacteriofagen. Minister Bruno Bruins schreef toen:
“Ik ben het er daarom [gezien het rapport van het RIVM] mee eens dat meer onderzoek nodig is naar de toepassing van bacteriofagen bij infecties. Bacteriofagen zouden één van de mogelijke oplossingen kunnen zijn voor het probleem van antibioticaresistentie. Voor de financiering van dergelijk onderzoek zijn diverse onderzoeksfondsen beschikbaar gesteld. Zowel vanuit Nederlandse onderzoeksgelden, als Europese of andere internationale fondsen.”

Praktische onuitvoerbaarheid


Vooralsnog liepen onderzoekers zoals Bonten dit jaar nog steeds aan tegen de praktische onuitvoerbaarheid van het uitvoeren van dergelijk onderzoek in Nederland. Echter, gezien de laatste positieve reactie van de minister en de inspectie en het nieuwe contact tussen hen en prof. Bonten, lijkt er schot in de zaak te zitten en is wellicht op (korte) termijn ook in Nederland praktische uitvoerbaar onderzoek naar bacteriofagen mogelijk.

Een volledig dossier over bacteriofagen vindt u op Zorg.nu/bacteriofagen

Bron: Dokters van Morgen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen