Hiv-behandelcentra springen in de bres met PrEP-zorg

Array


Hiv-behandelcentra in de ziekenhuizen bieden vanaf nu de hiv-preventiepil PrEP en de medische zorg die daarbij hoort aan in regio’s waar PrEP-zorg niet beschikbaar is. Deze centra doen dat uit pure nood, omdat een landelijke regeling voor de verstrekking van PrEP uitblijft. Steeds vaker zien hiv-behandelaren mensen met een hiv-diagnose die op een wachtlijst voor PrEP stonden, mensen die geen toegang tot PrEP-zorg kunnen krijgen en mensen die PrEP gebruikten zonder de noodzakelijke zorg.


Marc van der Valk, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Hiv-Behandelaren, NVHB :

‘We springen in de bres uit nood, want we maken ons ernstig zorgen over de huidige praktijk. Als professionele zorgverleners voelen we ons mede verantwoordelijk. De landelijke regeling voor  PrEP, zoals toegezegd door minister Bruins, zal pas medio 2019 starten. Intussen zien we steeds meer mensen die hiv oplopen, terwijl ze zich juist wilden beschermen met PrEP. Ze staan bijvoorbeeld op de snel groeiende wachtlijsten bij de GGD-en, die voorlopig niets kunnen aanbieden.“


De 25 hiv-behandelcentra in Nederlandse ziekenhuizen zijn verantwoordelijk voor de behandeling van mensen met hiv. Alleen al dit jaar zien zij tientallen hiv-infecties bij mensen die met PrEP voorkomen hadden kunnen worden. Totdat de landelijke regeling van start gaat, hebben de hiv-behandelcentra zich uitgesproken om regionaal  toegang tot PrEP-zorg te bieden. Dit betekent dat in regio’s waar de GGD en huisartsen dat niet kunnen doen, de hiv-behandelcentra de zorg op zich nemen. De pillen moet de cliënt zelf betalen en de benodigde testen vallen onder het eigen risico.


Toenemend PrEP-gebruik

PrEP is vanaf 2016 in Nederland op recept verkrijgbaar, maar de noodzakelijke zorg  daarbij is nog steeds niet geregeld. De Nederlandse Vereniging van Hiv-Behandelaren heeft, samen met anderen zoals de Verpleegkundig Consulenten Hiv en Aidsfonds-Soa Aids Nederland, al eerder en vaker haar zorgen geuit over het mogelijk incorrecte gebruik van PrEP. Nu de preventiepillen ook in Nederland betaalbaar zijn geworden, neemt het gebruik toe. Volgens opgave van de Nederlandse apotheken is er in 2018 aan 3000 unieke gebruikers PrEP verstrekt.


Het slikken van PrEP dient onder medische begeleiding te gebeuren: twee hiv-testen vooraf en regelmatig testen op soa’s en hiv tijdens gebruik, zijn noodzakelijk om gezond te blijven. In de praktijk gebeurt dat steeds vaker niet, zo stellen de hiv-behandelaren vast. Dit leidt niet alleen tot schade voor het individu (doordat zij toch hiv oplopen), maar ook voor de volksgezondheid: mutaties van het hiv-virus kunnen zich verspreiden waardoor er minder opties voor behandeling overblijven.


PrEP zorg urgent

De Gezondheidsraad adviseerde vorig jaar al dat het verstrekken van PrEP door de overheid urgent is, omdat bij incorrect gebruik risico’s worden genomen. Maar door het uitblijven van een landelijke regeling, loopt het intussen in de praktijk goed fout. 

Van der Valk: “De preventiepil PrEP is effectief in het voorkomen van hiv. Deze kennis is al velen jaren beschikbaar.  Het is vreemd dat we in Nederland mensen die sterk gemotiveerd zijn om zich te beschermen tegen hiv aan hun lot overlaten en niet de zorg bieden die ze nodig hebben. Voor ons als hiv-behandelaren is het duidelijk: als je kunt voorkomen dat mensen levenslang behandeld moeten worden, dan doe je dat gewoon.“


Zodra er een permanente regeling vanuit de overheid start, zullen de hiv-behandelcentra de PrEP-gebruikers doorverwijzen naar de GGD-en. 

Bron: NVHB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen