Ouderenbeleid: aandachtspunten voor Tweede Kamerdebat

Aanstaande donderdag (7 februari) debatteert de Tweede Kamer met minister De Jonge (VWS) over het ouderenbeleid. Met oog op dit debat geeft de VNG de Kamer drie aandachtspunten mee. Deze betreffen: het raakvlak tussen Wmo en Wlz, eenzaamheidsbestrijding en de krapte op de arbeidsmarkt in de zorg. De VNG stuurde de Kamer hierover gisteren een mail.

Raakvlak tussen Wmo en Wlz


De VNG pleit voor een vloeiender overgang tussen Wlz en Wmo, ook financieel. Door de afbakening tussen beide stelsels minder rigide te maken, kunnen we ouderen de juiste zorg en ondersteuning bieden.

Eenzaamheidsbestrijding


Eenzaamheid is onder ouderen met een laag inkomen een relatief groter probleem. We roepen de Kamer op er bij de minister op aan te dringen na te denken hoe collectieve voorzieningen, zoals een groepswoonkamer bij een gezamenlijk woonproject, op een eenvoudige manier kunnen worden gerealiseerd.

Krapte op de arbeidsmarkt


Gemeenten maken zich zorgen of er straks nog wel voldoende personeel is om ouderen op een goede manier te ondersteunen en te verzorgen. Door de krapte op de arbeidsmarkt in de zorg kan het onmogelijk worden de idealen rondom langer thuis wonen nog langer waar te maken. We willen met de minister, zorgverzekeraars en sociale partners in gesprek over de aanpak van dit probleem.

Bron: VNG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen