Sneller duidelijkheid bij afwijkingen in de borst

Array

Nieuwe werkwijze team Borstzorg Anna 

Als je onzeker bent over een afwijking in de borst wil je zo snel mogelijk weten waar je aan toe bent. Het borstzorgteam van het St. Anna Ziekenhuis heeft daarom haar werkwijze aangepast. De patiënt krijgt hierdoor sneller een diagnose en in veel gevallen blijken verdere onderzoeken en behandeling in het ziekenhuis niet nodig. Vanaf 4 februari wordt deze nieuwe werkwijze toegepast.

Knobbeltje of andere afwijking

Als je met een knobbeltje of een andere afwijking in de borst wordt doorverwezen door de huisarts, breekt voor patiënten een spannende periode aan. “Wij zagen wat voor effect dit heeft op een patiënt en haar/zijn naasten. Daarom wilden wij het anders gaan doen.” aldus radioloog Marianne Hooijen, gespecialiseerd in mammaradiologie (beeldvorming van de borsten). “Ons borstzorgteam in ‘t Anna ontwikkelde daarom een nieuwe werkwijze. Deze is patiëntvriendelijker, minder beladen en gericht op snelle diagnose.”

Werkwijze

Concreet houdt de nieuwe werkwijze in dat een patiënt met een verwijzing van de huisarts of het bevolkingsonderzoek direct naar de afdeling radiologie toe gaat. Daar wordt een mammografie en vaak ook een echo van de borsten gemaakt. In feite is dat voldoende om een diagnose te stellen. Deze wordt direct na afloop besproken. Is er niets ernstigs geconstateerd, en dat is bij zo’n 60%, dan kan de patiënt terug naar de huisarts. Is nader onderzoek (bijvoorbeeld een punctie) of behandeling nodig, dan vindt verdere behandeling in het ziekenhuis plaats. De patiënt wordt dan direct opgevangen door een mammachirurg of Verpleegkundig Specialist Borstzorg.

Sneller en slimmer

Deze nieuwe werkwijze is sneller. Je hoeft als patiënt niet eerst een afspraak te maken op de polikliniek, voordat een mammografie of echo gemaakt kan worden. Ook wordt de uitslag direct na het onderzoek door de gespecialiseerde radioloog met de patiënt besproken. Naast voordelen voor de patiënt levert deze werkwijze ook een betere inzet van zorgprofessionals en een besparing van zorgkosten op. Een groot deel van de patiënten waarbij niets ernstigs wordt geconstateerd, wordt namelijk niet ‘onnodig’ behandeld in het ziekenhuis. En, doordat de eerste opvang voortaan door de radioloog wordt gedaan, ontstaat er meer ruimte op de polikliniek. Deze wordt benut om, naast patiënten met borstkanker, mensen met andere borstklachten bij te staan met extra advies en begeleiding.

Borstzorg Anna

Het St. Anna Ziekenhuis voldoet aan alle criteria die de Borstkankervereniging Nederland (BVN) stelt. In de regio is bij het Anna bovendien de wachttijd van diagnose tot operatie het kortst.

Lees hier meer informatie over de nieuwe werkwijze van Borstzorg Anna.

Bron: St. Anna Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen