Internationale Epilepsie Dag: ‘Met een gerust gevoel gaan slapen’

Array

Op maandag 11 februari 2019 is het Internationale Epilepsie Dag (IED). Op deze dag wordt stilgestaan bij epilepsie en de ernst en impact ervan. Dit jaar vraagt SEIN, experticecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde, speciale aandacht voor alarmsystemen van epilepsie aanvallen. Want juist de onzekerheid over wanneer de volgende aanval komt, en of er wel op tijd hulp komt, leidt tot angst bij patiënten en hun verzorgers. Vooral ’s nachts kan dat moeilijk zijn, waardoor veel ouders van patiënten ‘geen oog meer dicht doen’ vanaf het moment van diagnose.

Aanvals-alarmsystemen

Zelfstandig en veilig kunnen leven is voor mensen met epilepsie geen vanzelfsprekendheid. Epilepsie aanvallen komen bijna altijd onverwacht, kunnen ernstige verwondingen met zich meebrengen of zelfs levensgevaarlijk zijn. Op tijd hulp krijgen is daarom van groot belang, maar vooral ’s nachts is dat lastig omdat aanvallen simpelweg ‘gemist’ kunnen worden.

De inzet van alarmsystemen is daarom belangrijk. Die waarschuwen verzorgers automatisch bij aanvallen, zodat snel de benodigde hulp geboden kan worden. De praktijk leert dat veel van de onzekerheid die epilepsie met zich meebrengt met een goed alarmsysteem weggenomen kan worden.

Veel van de ‘oude’ alarmsystemen missen echter gevaarlijke aanvallen, of zijn niet goed getest. Dat helpt niet echt bij het met een gerust gevoel gaan slapen.

Nieuwe ontwikkelingen

Recent is een nieuw alarmsysteem ontwikkeld, de Nightwatch, die afwijkende hartritmes en bewegingen herkent. De Nightwatch signaleert maar liefst 85% van de aanvallen, in ieder geval bij volwassenen met een geestelijke beperking in een klinische setting. Op dit moment wordt de Nightwatch ook in thuissituaties en bij kinderen getest.

Daarnaast is videomonitoring in combinatie met slimme algoritmes in een vergevorderd stadium. 

Het algoritme kan aanvallen herkennen aan de beweging van de patiënt via de videopixels en hier een alarmering op afgeven. Ook de mogelijkheden van ‘slimme microfoons’, die hetzelfde doen maar dan met geluiden, worden momenteel onderzocht.

Heb hart voor epilepsie!


SEIN doet de oproep: Heb hart voor epilepsie! Met deze oproep wil SEIN zoveel mogelijk mensen bereiken om zo epilepsie onder de aandacht te brengen. Laat ook zien dat u hart hebt voor epilepsie! Like en deel de oproep op social media. Maak ook kans op één van de tien kaarsen die SEIN verloot. Deze hartvormige kaarsen zijn met veel plezier en liefde gemaakt door cliënten van SEIN op de kaarsenmakerij van de dagbesteding.

Bron: SEIN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen