Kwart kinderboerderijen rookvrij

Staatssecretaris Paul Blokhuis verklaart 100e kinderboerderij rookvrij

Het aantal rookvrije kinderboerderijen in Nederland is flink gegroeid. Was er in 2017 nog maar een handjevol kinderboerderijen met maatregelen om kinderen te beschermen tegen de schadelijke effecten van tabak. Met het onthullen van het rookvrije bord door staatssecretaris Paul Blokhuis is kinderboerderij ’t Molentje in Heemstede vanaf vandaag de 100e kinderboerderij die rookvrij is.

Belangrijke bijdrage

‘Samen kunnen we met het Nationaal Preventieakkoord voor elkaar krijgen dat kinderen die in deze jaren worden geboren, nooit meer op het idee komen om te gaan roken. Bijvoorbeeld omdat ze in winkels niet meer kunnen zien dat er sigaretten verkocht worden en er op openbare plekken waar zij komen en spelen niet wordt gerookt. De kinderboerderijen leveren daar een belangrijke bijdrage aan door op hele korte termijn alle kinderboerderijen in ons land rookvrij te maken. Daarmee zijn zij een inspiratie voor iedereen die hard werkt aan een rookvrije generatie’, aldus Paul Blokhuis.

Preventieakkoord

In het onlangs gesloten Preventieakkoord is afgesproken dat in 2020 alle 400 kinderboerderijen in Nederland rookvrij zijn. Door plekken waar veel kinderen rookvrij te maken, komen kinderen niet in de verleiding om zelf te gaan roken. Uit onderzoek blijkt dat zien roken, doet roken. Elke week raken nog honderden kinderen verslaafd aan roken in Nederland. Er is veel steun voor rookvrije maatregelen: 88% van de Nederlanders wil dat kinderboerderijen rookvrij zijn, blijkt uit onderzoek van Kantar Public. [1]

Zuid-Holland koploper

De meeste rookvrije kinderboerderijen bevinden zich in Zuid-Holland. Op ruim de helft (51%) van deze kinderboerderijen in de provincie mag niet meer gerookt worden. Daarna volgen de provincies Utrecht (37,5%) en Noord-Holland (31%). Voor kinderboerderij ’t Molentje in het Noord-Hollandse Heemstede gaf de positieve berichtgeving in de media de doorslag. Ingrid Schenk, beheerder van ‘t Molentje: ‘Het is voor ons een vanzelfsprekende stap om rookvrij te worden. We willen graag het goede voorbeeld geven, roken in de buurt van kinderen is dat niet. Eigenlijk zijn de reacties alleen maar positief. Ook onze medewerkers zijn inmiddels gestopt met roken.’

Oproep

De Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds, die samenwerken in de Alliantie Nederland Rookvrij, zijn blij met deze groei. “Dit is één van de doelen uit het Preventieakkoord waar we op inzetten. Ik roep iedereen die kinderen gezond wil zien opgroeien om hun organisatie rookvrij te maken,” zegt Floris Italianer, directeur Hartstichting en voorzitter van de Alliantie Nederland Rookvrij.

Gratis rookvrij bord

Alliantie Nederland Rookvrij en het platform voor kinderboerderijen KinderboerderijenActief stimuleren zoveel mogelijk kinderboerderijen zelf aan de slag te gaan om hun terrein rookvrij te maken. Daarvoor is een handig stappenplan ontwikkeld. Er is een gratis rookvrij bord beschikbaar dat bijvoorbeeld bij de ingang geplaatst kan worden. Ook kinderboerderijen die al wel rookvrije maatregelen hebben genomen, maar nog geen bord hebben geplaatst, kunnen zich melden bij KinderboerderijActief www.kinderboerderijenactief.nl of via www.rookvrijegeneratie.nl.

De beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’ is een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. Met een groeiend aantal partijen en personen werken we toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Dat lukt als we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen komen rookvrij maken. Iedereen kan iets doen. Zo gaan we samen op weg naar een Rookvrije Generatie. www.rookvrijegeneratie.nl.

[1] Onderzoek uit mei 2018, uitgevoerd door Kantar Public, in opdracht van KWF Kankerbestrijding.

Bron: Longfonds

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen