Van Neynsel en ZANOB houden medicatieveiligheid in het vizier

Ouderenzorgorganisatie Van Neynsel werkt sinds enkele weken met het medicatie-veiligheidsmanagement-systeem (VMS), dat enkele jaren geleden werd geïntroduceerd door ZANOB, de apotheekorganisatie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het systeem is heel belangrijk voor bijvoorbeeld mensen die meerdere medicijnen tegelijkertijd gebruiken, zoals ouderen. Want het komt precies als het om medicijnen gaat; het juiste geneesmiddel, exact de goede hoeveelheid, op een uitgerekend tijdstip, en voor de juiste persoon. Het systeem brengt in kaart wat in dit proces goed gaat, en waar de risico’s zitten. Daarnaast zorgt het voor meer afstemming tussen betrokken partijen, waardoor de cliëntveiligheid nog meer wordt verbeterd.

Samenwerking voor veiligere medicatie

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis is het medicatie-VMS met succes geïntroduceerd, als onderdeel van het totale kwaliteitssysteem in het ziekenhuis. Omdat ZANOB ook medicatie levert aan instellingen voor verpleeghuiszorg, psychiatrie en verstandelijk gehandicaptenzorg, is het idee ontstaan om dit veiligheidssysteem ook daar te introduceren. Van Neynsel was direct enthousiast. Jorie Akkermans, directeur Zorg bij Van Neynsel: “Medicatie is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. We moeten dan wel van elkaar weten wat er speelt. Zijn er veranderingen, hoe is er gehandeld in een bepaalde situatie, kunnen we beter mindergrote hoeveelheden medicijnen voorschrijven? Dit komt allemaal samen in het medicatie-VMS. Hierdoor kunnen we van elkaar leren en nog sneller bijsturen wanneer dat nodig is.”

Vergrootglas

“De wereld om ons heen verandert continu, zo ook de zorg rondom geneesmiddelen en de problematiek die daarbij komt kijken,” vertelt apotheker van het ziekenhuis Jeroen Derijks. “Met het medicatie-VMS kijk je als het ware door een vergrootglas naar wat op dit moment het meeste aandacht verdient, maar ook naar wat juist heel goed gaat. Zo kun je de aandacht besteden aan wat op dat moment het meest belangrijk is en daarop verbeteren. Morgen kan dat weer anders zijn.”

Risico’s beperken

“Met dit systeem hebben we beter inzicht in de mogelijke risico’s, en hoe we deze tot een minimum kunnen beperken,” vult collega-apotheker Mark Niestijl aan. Die vervolgstap – het beperken van de risico’s – gebeurt ook gestructureerd. Niestijl vervolgt: “De verbeterpunten worden opgepakt in veiligheidsteams, bestaande uit een verpleegkundige en een afdelingsmedewerker die medicatie als bijzonder aandachtsgebied heeft. Op deze manier blijven we continu verbeteren. En nu gaat Van Neynsel hier dus ook mee aan de slag, aangepast op hun situatie. We zijn trots dat we de medicatieveiligheid voor de verpleeghuissector op een unieke wijze, structureel kunnen verbeteren.”

Bron: JBZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen