ActiZ steunt “gezond verstand” oproep

ActiZ steunt “gezond verstand” oproep van minister De Jonge voor toekomstgerichte zorg 

Er is werk aan de winkel om de zorg voor ouderen en chronisch zieken ook in de toekomst toegankelijk en betaalbaar te houden. De vergrijzende bevolking betekent een grote stijging van het aantal ouderen en chronisch zieken, terwijl het aantal mensen dat hen kan verzorgen juist afneemt. Net als minister De Jonge van VWS in het Algemeen Dagblad, signaleert ook ActiZ dat ons land een grote maatschappelijke opgave te wachten staat. ActiZ, branchevereniging van 400 zorgaanbieders in Nederland, denkt daarom graag met de minister mee over nieuwe vormen van bekostiging en organisatie van de wijkverpleging. Daarbij moeten we uiteraard het kind niet met het badwater weggooien; de marktwerking heeft immers ook goede dingen gebracht in de zorg zoals keuzevrijheid en innovatie in de zorg.


De piek van de vergrijzing is te verwachten rond 2040. Ten opzichte van 2015 is dan het aantal 90-plussers bijna verdrievoudigd, zijn er een miljoen mensen meer met een chronische aandoening en is het aantal mensen met dementie verdubbeld. We leven anno 2019 in de eerste fase van deze ontwikkeling, maar nu al hebben de zorgorganisaties de grootste moeite voldoende mensen te vinden om de zorg te bieden die nodig is. Het is daarom cruciaal dat er door veel verschillende partijen (zoals overheden, zorgverzekeraars en zorgaanbieders) goed wordt samengewerkt om oplossingen te bedenken en uit te voeren. De krapte op de arbeidsmarkt en de toename van de vraag naar zorg, betekent dat we de krachten en financiële middelen moeten bundelen. Op dit moment wordt dat soms nog bemoeilijkt door wet- en regelgeving bijvoorbeeld op het gebied van mededingingsrecht.


Samen oplossingen bedenken

Ouderen willen zo veel en zo lang mogelijk de regie houden over hun eigen leven. Ze willen in een veilige, vertrouwde omgeving wonen met de best haalbare kwaliteit van leven. Naar mate zij ouder worden is daarvoor meer goede, toegankelijke en voor iedereen betaalbare zorg en ondersteuning nodig. Deze wens én de maatschappelijke opgave waar we voor staan, betekent dat de zorg voor ouderen en chronisch zieken opnieuw uitgevonden moet worden. Daarom heeft ActiZ ook het initiatief genomen voor een brede bijeenkomst over dit onderwerp voor allerlei organisaties die zich met zorg bezighouden, zorgverleners, bedrijfsleven en wetenschap. Als verpleeghuisorganisaties, thuiszorgorganisaties en branchevereniging ActiZ willen we graag deel uitmaken van een grote maatschappelijke beweging om de uitdaging waar we met zijn allen in ons land voor staan, het hoofd te bieden. 

Beeld: ActiZ Infographic – Groeiende zorgkloof

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen