Bionische technologie beveiliging voor mensen met een lichamelijke beperking

Kaspersky Lab helpt bionische technologie te beveiligen voor mensen met een lichamelijke beperking

Kaspersky Lab experts die onderzoek doen naar de experimentele cloudinfrastructuur voor geavanceerde bionische prothesen, hebben beveiligingsproblemen ontdekt die het mogelijk maken ongeautoriseerde privégegevens te openen, manipuleren, stelen of zelfs te verwijderen. Deze bevindingen zijn gedeeld met de Russische hightechfabrikant Motorica van bionische protheses voor de bovenste ledematen.

Extern cloudsysteem

Kaspersky Lab heeft de software van digitale prothesehanden van Motorica beoordeeld. Daarbij gaat het om een extern cloudsysteem, een interface voor het bewaken van de status van alle geregistreerde biomechanische apparatuur.

Het is eveneens een toolset voor de ontwikkelaars van slimme rolstoelen en andere kunstmatige ledematen. Zo bleek dat er sprake was van een onveilige http-verbinding, onjuiste accountbewerkingen en onvoldoende invoervalidatie. Als de prothetische hand in gebruik is, verzendt deze gegevens naar het cloudsysteem. Door de zwakke beveiliging kan een cyberaanvaller toegang krijgen tot informatie in de cloud over alle verbonden accounts en daarmee informatie manipuleren, uitbreiden of zelfs verwijderen.

Levensbelang

Het internet der dingen (IoT) is veel meer dan alleen slimme horloges en koelkasten. IoT omvat geavanceerde complexe steeds verder geautomatiseerde ecosystemen die straks ook van levensbelang kunnen zijn zoals bionische producten voor de gezondheidszorg. Nu is er veelal nog sprake van ondersteunende apparatuur maar straks wordt de bevolking steeds afhankelijker van digitale toepassingen die de mogelijkheden van ons menselijk lichaam verder uitbreiden. Dan is het van levensbelang dat die technologie absoluut veilig is.

Motorica

“Motorica is een vertrouwd en maatschappelijk verantwoord hightechbedrijf dat zich bezighoudt met de uitdagingen van mensen met een lichamelijke beperking”, zegt Vladimir Dashchenko, security researcher bij Kaspersky Lab ICS CERT. “Het bedrijf maakt zich op voor groei maar beseft dat dat niet zonder veilige technologie kan. Daarom hebben ze ons gevraagd hun bionische producten te testen op veiligheid.”

“Met onze producten betreden we eveneens een nieuwe wereld van cyberbeveiliging. We moeten absoluut willen voorkomen dat aanvallen op het menselijk lichaam mogelijk worden door zwakke beveiliging”, zegt Ilya Chekh, CEO van Motorica.

Bionische technologie is volop in ontwikkeling. Helaas gaat de ontwikkeling van deze technologie ook gepaard met beveiligingsproblemen. Voor een beter begrip van de toekomst, faciliteert Kaspersky Lab de website Earth 2050 met een verzameling futuristische voorspellingen.

Bron: Kaspersky