In badbevalling nu ook mogelijk in het JBZ?

Een bevalling waarbij vrouwen gebruik kunnen maken van een warm bad verloopt over het algemeen soepeler en minder stressvol.  Warm water werkt ontspannend, het helpt de pijn van weeën beter te verdragen en het is gemakkelijker om te bewegen. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) is dan ook blij om vrouwen vanaf nu de mogelijkheid te kunnen bieden voor een badbevalling in het ziekenhuis. Tip: neem badjas en slippers mee!

Voor wie is een bevalling in bad mogelijk?


Een badbevalling in het JBZ is mogelijk wanneer de bevalling wordt begeleid door het medisch en verpleegkundig team van het ziekenhuis, maar ook bij een poliklinische bevalling met de eigen verloskundige. Vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap al aangeven of ze graag gebruik willen maken van een bad, maar dit kan ook tijdens de bevalling. Ter plekke wordt dan samen bekeken wat op dat moment mogelijk is.

“Het is voor de meeste vrouwen mogelijk om weeën op te vangen in bad”, aldus Jacques Dirken, gynaecoloog in het JBZ. “Het is wel zo dat het door specifieke omstandigheden niet altijd mogelijk is dat het kind daadwerkelijk in bad geboren wordt. Vrouwen moeten bijvoorbeeld mobiel genoeg zijn om als dat nodig is, direct zelf uit bad te kunnen komen. Indien er sprake is van een ruggenprik, ernstig overgewicht of een specifieke medische indicatie, dan is het niet veilig om in bad te gaan tijdens de bevalling.”

Amke Schimmel-de Kok, gynaecoloog in het JBZ: “Ik vind het geweldig dat we vrouwen deze keuzemogelijkheid van bevallen in bad kunnen bieden. Samen met de verloskundigenpraktijken in de regio die ook bevallingen begeleiden in het JBZ zitten we hierin op één lijn. Dat komt de zorg voor de patiënt ten goede.”

Bevallen in bad, gewoon in je eigen ziekenhuis

Tijdens de bevalling in het bad wordt een opblaasbaar bevalbad in de kraamsuite opgezet. In het bad wordt een persoonlijke hoes geplaatst voor de hygiëne en binnen een uur is het bad helemaal gevuld. Het water wordt daarna op een constante aangename temperatuur gehouden.  Marleen Zuurman, verloskundige in het JBZ: “Wanneer vrouwen gebruik kunnen maken van een bad, zullen de verzoeken om pijnvermindering  afnemen en is de beleving positiever, vrouwen kijken daardoor beter terug op hun bevalling en dat is uiteindelijk waarvoor we het doen! “.

De kosten van een badbevalling


Het bevallingspakket met alle benodigdheden kan door middel van PIN-betaling aangeschaft worden op de afdeling Verloskunde van het JBZ. Het pakket bestaat uit een handleiding, aanvoer- en afvoerslang, een afvoerpomp en een hoes voor in het bad. De hoes, afvoerpomp en -slang zijn voor eenmalig gebruik. De kosten zijn € 80.  

Bron: JBZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen