Pharmafilter in gebruik

0
624
waterdrops

Afvalzuiveringssysteem levert schoon water

Op 22 maart heeft Erasmus MC het zogenaamde Pharmafilter officieel in gebruik genomen in tegenwoordigheid van de Rotterdamse wethouder Arno Bonte van Duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie. Afval dat op de afdelingen wordt afgevoerd via vermalers wordt door het systeem verwerkt.

Waterzuivering Pharmafilter

Het systeem zuivert het afvalwater en verwerkt het ziekenhuisafval. Met het Pharmafilter regelt het Erasmus MC de eigen afvalverwerking en waterzuivering. Dit begint op alle afdelingen waar Tonto’s (vermalers) staan die normaal en specifiek afval en biologisch afbreekbare materialen afvoeren via de riolering naar het Pharmafiltersysteem onder in het gebouw.

Met de introductie van wegwerpmaterialen ontstaat een veiliger en meer hygiënische situatie voor de patiënt, de medewerker en de ziekenhuisomgeving. Ook zijn er minder logistieke bewegingen in het ziekenhuis nodig om afval af te voeren. Het systeem reduceert de afvalstroom via een vergistings- en ontwateringsstap. De installatie zet organisch afval, waaronder wegwerpmaterialen van bioplastics, faeces en etensresten, om in biogas. Het resultaat is aanzienlijk minder afval. Bovendien geeft het systeem uitsluitend schoon water – zonder medicijnresten – terug aan het oppervlaktewater van Rotterdam. Het Erasmus MC wil in de toekomst het water op meerdere plekken hergebruiken.

Met de ingebruikname hoort Erasmus MC bij de koplopers van schone ziekenhuizen en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Vorig artikelJet Bussemaker benoemd totvoorzitter Raad voor Volksgezondheid en Samenleving
Volgend artikelCatharina Ziekenhuis opereert met allernieuwste robot
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.